Diyanet'e sert eleştiriler...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Eylül 2005 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYEDE DİN GÖREVLİSİ OLMAK

Ciddi bir alan araştırması yapılsa kesinlikle görülür ki kamu personeli içerisinde en mutsuz, en umutsuz,kurumuyla gönül bağı en az olan,en huzursuz,amirlerinden en çok şikayetçi olan kurum diyanet kurumu ve diyanet görevlileridir.Bu nedenle fırsatını bulan kurumlar arası nakil yoluyla başka kurumlara gitmektedirler.Ne acıdır ki diyanet sorunlara çözüm üretip personelini mutlu ederek kurumda kalmalarını sağlama yerine, genelgelerle kurunlar arası geçişi engelleme yoluna gitmiştir. Diyanette sorunlar saymakla bitmez;

1.Kamuda ilkokul mezunu yrd hizmetler sınıfından sonra kamuda en düşük maaşı din görevlileri alır

2.Orada 657 işlemez, tam bir emir- komuta mevcuttur, Bu konuda askeriyeden bile çok öndedirler. Müftüler görevlileri, okul çocuğunu azarlar gibi azarlarlar dururlar. Hatta bayan görevliler bile bundan nasibini alır. Müftüler kaba kaba bağırarak güya otorite kurmuşlardır.

3.Yağcılık yapanlar, yalan yanlış ispiyonlama yapanlar, müftülere pahalı hediyeler alanlar ve müftüleri sık sık gezdirip tozduran ve lokantalarda ağırlayanlar el üstünde tutulurlar,her türlü ödül (teşekkür, sicil notu,vs.) onlara verilir.

4.Bir görevlinin müftüyle takışması, onun sözünün üstüne söz söylenmesi, ona bir konuda itiraz etmesi asla mümkün değildir,uydurma bir soruşturma ile anında görev yeri değiştirilir.

5.Kuran kursu görevliler için soruşturmaya da gerek yoktur. Müftü efendi sene sonunda yapılan çağdışı sınav sonucunda 10 öğrenciden az kişiyi başarılı gösterir ve böylece kurs görevlisi başarısız görülür ve yönetmelik gereği görev yeri değişir. (kuran kurslarında hiçbir dünyevi geçerliliği bulunmayan bir belge verebilmek için, sene sonlarında 40-50 yaşlarındaki her öğrenci tek tek müftünün karşısında sözlü sınava alınır,bu sınavda ergenlik dönemi belirtileri, guslü gerektiren haller bile sorulabilmektedir.)

6.Özellikle eğitim seviyesi yüksek ve kafası biraz fazla çalışan personel müftüler tarafından asla sevilmezler.Y.Lisans ve doktora yapanların görev yerleri mümkün olduğu kadar şehre uzak bir köye verilir ki eğitimini bitiremesin. Çünkü personel arasında eğitim seviyesi yükseldikçe kral ve cahil müftülerin işleri zorlaşacaktır.(hala lise mezunu müftülerimiz mevcuttur)

7.En kötüsü, yeni iktidarla birlikte diyanette de yönetim değiştiğinden, bütün çalışanlar bir şeylerin değişeceğini boşuna beklemişler, çünkü sorumlu bakan Mehmet AYDIN da dahil olmak üzere yeni diyanet yönetimi, diyanetteki kurulu düzene zorlanmadan uyum sağlayıvermişlerdir.

8.70 bin personelden 3-5 bin dayılı personel 5-10 defa hac görevine giderken 60 bin civarındaki diğer personele çalışma hayatı boyunca hiç sıra gelmez.

9.Bir din görevlisi için mesai 24 saattir. 24 saat dini soru, cenaze, nikah vb. işlemler devam eder.Gecenin 2-3ünde bile olsa görevli bu işler için kaldırılır.

10 İzne gitmesi gerektiği sıralarda yerine fahri görevli bulma işi din görevlisine aittir. Yerine birisini rica-minnet bulmadan görev yerinden ayrılamaz.

Bunca ağır çalışma din görevlisine ağır gelmez de amirleri olacak , kanun yönetmelik dinlemez,her şeyi kafasına göre yapan o müftülerin krallıklarını bir türlü hazmedemezler. Çünkü bunu ne dinle ne resmiyetle bağdaştırabilirler.

Müftülerin lügatında taktir ve eylemlerinde ödül asla yer almaz,hep tenkit hep tenkit. Kendileri üslerine çok iyi yağ ve gösteriş yaparlar ve odalarını ödül belgeleriyle donatırlar.Bir il müftüsü bir ilçeye geleceği zaman ne hazırlıklar ne planlar yapılır ilçe müftüsü aferin alsın diye, imamlar adeta diken üstündedirler. Kimlerden hangi hediyeler temin edilecektir müftü beye, yemek hangi lüks lokantada yedirilecek ve sponsoru kim olacaktır bunların dilenciliğini hep imamlar yaparlar, hediyeyi ilçe müftüsü verir güya. Bir camiye bir kuran kursuna gelen müftü emirler yağdırır:"Şu şöyle olacak bu böyle olacak" bir daha gelişte bunları göreceğim "vs gibi halbuki söylediklerinin tamamına yakını parayla yapılacak hususlardır. "Ben müftü olarak bu camiye bu kursa ne kadar para temin edebiliyorum da bunları istiyorum" düşüncesi yoktur. Görevli dilencilik yaparak o işleri halletmelidir.Hasılı zor dur Diyanette din görevlisi olmak.

Haber Gönder yoluyla yazan: Yiğitalp

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber