Harakani Hz'nin şehit düştüğü Yahni dağına tırmanış gerçekleştirildi

'1. Uluslararası Anadolu'nun Manevi Mimarı Sultan-ı Selatin Şehit Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri Etkinlikleri' kapanış oturumu sonrası, 14 ülkeden katılımcılar, Ebu'l Hasan Harakani'nin şehit düştüğü Ani yolu üzerindeki Yahni Dağı'na tırmanış gerçekleştirdiler.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2012 22:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Ebu'l Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi (EHAM) ile Harakani Vakfı'nın ortaklaşa organize ettiği sempozyumun kapanış oturumu olan 13. oturum sonrası, Horasan'ın Bistam şehrinin Harakan köyünde 963'te doğan Ebu'l Hasan Harakani'nin müritleriyle beraber katılmış olduğu Kars muharebelerinde, 1033'te şehit düştüğü Ani yolu üzerinde bulunan Yahni Dağı'na tırmanış gerçekleştirildi.

KAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan burada yaptığı konuşmada, hem Harakani Hazretleri'nin tanınması hem de Kars'ın onunla özdeşleşmesi noktasında önemli bir adım atıldığına değinerek, ?Sempozyumla Harakani Hazretleri'nin eserlerinin neşredilmesi barış, kardeşlik kapsayıcılık olan öğretisinin dünyaya yayılması sonucu çıktı. Sempozyumda, üniversitemiz bünyesindeki Ebu'l Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin enstitüye dönüştürülmesi ve ilahiyat fakültesi içerisinde Ebu'l Hasan Harakani kürsüsünün oluşturulması, sempozyumun her yıl devam etmesi ve bu çerçevede en geç 2017 yılında Unesco nezdinde tüm dünyada Harakani yılının ilan edilmesi talepleri ortaya çıktı." dedi.

Tırmanış, Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Hıra'nın, okuduğu Kur'an-ı Kerim ile sona erdi.

Öte yandan, 10 Kasım'da açıklanacağı belirtilen sonuç bildirgesi yayınlandı, bildirgede, Kafkas Üniversitesi ve Seyyid Ebu'l Hasan Harakani Vakfı'nın ortaklaşa düzenledikleri, 11-13 Ekim 2012'de Kars'ta gerçekleştirilen '1. Uluslararası Anadolu'nun Manevi Mimarı Sultan-ı Selatin Şehit Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri Etkinlikleri' ne yurt içinden ve yurt dışından katılan 54 bilim insanının sundukları tebliğlerle Ebu'l-Hasan Harakani'yi çeşitli yönleriyle ele aldıkları bildirildi.

SONUÇ BİLDİRGESİ İLE UNESCO'DAN 2016 ? 2017'NİN ?HARAKANİ YILI' İLAN EDİLMESİ İSTENDİ

Harakani Hazretlerinin mübarek varlıklarından haberdar olmanın yüce Allah'ın bir lutfu olduğunu, '1. Uluslararası Anadolu'nun Manevi Mimarı Sultan-ı Selatin Şehit Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri Etkinlikleri' nin bu bağlamda pek çok kişiye açılan ilahi bir rahmet kapısı olacağını dile getirildi.

Harakani Hazretlerinin evrensel, birleştirici, barışçıl ve kapsayıcı düşünce sisteminin temel parametrelerini ortaya koymuşlar, Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında yer alarak yeni nesillere tanıtılmasının önemine işaret edildi.

Tebliğlerde Harakani Hazretlerinin, 1033 tarihinde bu topraklarda şehit düşerek Anadolu'nun İslamlaştırılmasında Ahmet Yesevi'ye öncülük ettiğine, kabrinin keşfedildiği 1579'dan bu yana tarih kitaplarımıza, minyatürlerimize, edebiyatımıza konu olduğuna ve asırlardır Kars iline manevi ev sahipliği yaptığına dikkat çekildi.

Harakani Hazretlerinin ?din?in ve ?dil?in sorulmadığı irfan sofrasına günümüzde ne kadar çok ihtiyaç duyulduğunu gösteren ve dileyenin bundan nasibini almasını temenni eden bildiriler sunuldu.

Harakani Hazretlerinin Anadolu'da yaşamış diğer erenlere tesirine yönelik tematik sempozyumların düzenlenmesi ve yapılacak bilimsel çalışmaların daha etkili olabilmesi maksadıyla Ebu'l Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin bir enstitüye dönüştürülmesinin ve Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde adına kürsü oluşturulmasının büyük bir önem taşıdığını vurgu yapıldı.

Harakani Hazretleri ile ilgili tüm eserlerin bir an önce tahkikli neşrinin yapılmasının ve yabancı dillere çevrilerek tüm dünyanın Harakani'nin tasavvuf öğretisiyle aydınlatılmasının önemine değinildi.

Son olarak, bu sene ilki düzenlenen sempozyumun her yıl tekrarlanarak Harakani Hazretlerinin düşünce anlayışının daha geniş kitlelere ulaştırılmasını ve Harakani'nin on asır evvel yaptığı evrensel çağrının tüm dünyaya tanıtılması amacıyla UNESCO tarafından 2016 - 2017'nin ?Harakani Yılı? ilan edilmesinin ortak kanaat olarak ifade edildiği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber