TDK'dan yeni sözlük...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2005 15:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TDK Başkanı Prof. Dr. Haluk Şükrü Akalın, yeni Türkçe Sözlük'te, sözcük, deyim, terim, ek ve anlamdan oluşan 104 bin 481 söz varlığı bulunduğunu, madde başı ve maddi içi olarak 77 bin 407 sözcük yer aldığını bildirdi.

TDK Başkanı Prof. Dr. Haluk Şükrü Akalın da, Yüce Önder Atatürk'ün öncülüğünde 73 yıl önce Dolmabahçe Sarayı'nda toplanan Birinci Türk Dil Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül'ün, ''Dil Bayramı'' olarak kutlandığını ifade etti.

Dil Kurultayı geleneğinin her 4 yılda bir düzenlenen Uluslararası Türk Dili Kurultayları ile yaşatıldığını belirten Akalın, yaptıkları çalışmaları anlattı.

Türkçe Sözlük'ün 3 yıl önce sanal ortama verildiğini kaydeden Akalın, bugün kullanıcı sayısının 15 milyonu aştığını belirtti. Gelişmeler, eleştiriler ve öneriler doğrultusunda Türkçe Sözlük'ün yenilenerek 10. baskısının, bugün, Dil Bayramı'nın 73. yılında kullanıma sunulduğunu ifade eden Akalın, ''1. baskısı 1945'te yayımlanan Türkçe Sözlük, 60 yıl sonra yaptığımız 10. baskı ile günümüz Türkçe'sinin en gelişmiş ve zengin sözlüğü niteliğindedir'' dedi.
Akalın, yeni Türkçe Sözlük'te, sözcük, deyim, terim, ek ve anlamdan oluşan 104 bin 481 söz varlığı bulunduğunu, madde başı ve maddi içi olarak 77 bin 407 sözcük yer aldığını bildirdi. Akalın, 10. baskıya, 1998 yılında yayınlanan 9. baskıya göre 3 bin 700 yeni söz ve 6 bin 400 yeni anlam eklendiğini, sözlerin, deyimlerin daha anlaşılır olabilmesi için Türk edebiyatının seçkin eserlerinden alınma 29 bin 40 örnek cümle bulunduğunu belirtti.
Yeni sözlüğün bugün kullanıma sunulmasıyla ''adeta ikinci bir bayram yaşadıklarını'' dile getiren Akalın, yeni Türkçe Sözlük'ün sanal ortamda da bugünden itibaren kullanıma açıldığını belirtti.

İLKÖĞRETİM İÇİN SÖZLÜK

Akalın, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte hazırladıkları İlköğretim Okulları için Yazım Kılavuzu'nun yeni baskısı ile İlköğretim Türkçe Sözlük'ün de gelecek ay yayımlanacağını bildirdi.

Bölge ağızlarının söz varlığını içeren Derleme Sözlük'ün geliştirilmiş biçiminin sanal ortama aktarılması çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Akalın, yaklaşık 130 bin söz varlığının yer alacağı bu sözlüğün, gelecek yıl sanal ortamda kullanımda olacağını kaydetti.

''SAHİP ÇIKMALIYIZ''

TDK Başkanı Akalın, bütün çabalarına rağmen yabancı sözcüklerin kullanımının yaygınlaşmasından yakınarak şunları söyledi:''Son yıllarda işyerlerine yabancı adlar verilmesi, yabancı sözcüklerin olur olmaz her yerde kullanılması, söz varlığımızın yabancılaştırılması, Türkçe sözlerin ise yanlış ve bozuk bir biçimde söylenmesi, anlatımın kabalaştırılması biçimindeki olumsuzluklar hepimizi üzüyor.

Dilimizdeki yabancılaşma karşı karşıya bulunduğumuz çok yönlü etkilenmenin bir sonucudur. Yabancı ad kullanan işyerleri, yabancı markalı ürünleri yabancı paraları ölçü alarak, hatta yabancı paralarla satıyor, bu işyerlerinin kiralanmasında, satılmasında ölçü olarak yabancı paralar kullanılıyor. Kısacası dilde yaşadığımız yabancılaşmayı yaşamın diğer alanlarında da görmekteyiz. Bunun için başta dilimiz olmak üzere bütün değerlerimize sahip çıkmalıyız.''

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural da Atatürk'ün dil konusundaki duyarlılığına işaret etti. Dilin, bir ülkenin bütünlüğünün sağlanmasında önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tural, ''Türk milleti dilini yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber