Üniversiteliye müjde: Öğrenci kredilerinin arttırılacak

Haber Giriş : 27 Eylül 2005 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürü Albayrak, öğrenci kredilerinin arttırılacağını söyledi. Artış oranını Hükümet belirleyecek. Albayrak'ın gönlünden asgari ücretin yarısı geçiyor...

ÜNİVERSİTE öğrencileri bu öğretim yılına müjdelerle giriyor. Bu müjdelerin ilki ve en önemlisi öğrenci kredilerinde. Krediler ocak ayından itibaren önemli oranda artırılacak. İkinci mjde ise sabah kahvaltısı konusunda. Yurtlarda kalan öğrencilere artık sabah kahvaltısı verilmeye başlanacak. Bu iki müjdeyi de Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak star'a açıkladı...Albayrak kredi artışına ilişkin tekliflerin Başbakanlığa sunulduğunu söyledi.

110 YTL'den 175 YTL'ye çıkabilir

Albayrak, şu anda aylık 110 YTL olan öğrenci kredilerinin arttırılmasıyla ilgili olarak 3 ayrı alternatifli çalışma yaptıklarını bunu da hükümete sunduklarını söyledi. ?Benim hayalim öğrenci kredilerinin asgari ücretin yarısına ulaşmasıdır. (Şu anda asgari ücret 350 YTL. Albayrak'ın hayali gerçekleşirse krediler 175 YTL olacak.) Ancak, bu bütçe imkanlarına bağlı. İnşallah kredilerin asgari ücretin yarısına ulaştığını görebilirim' dedi.

Kahvaltı için de hazırlık yapıldı

Albayrak, yurtta kalan öğrencilere akşamları 1.5 YTL değerinde akşam yemeği verildiğini, bundan sonra kahvaltı verilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi. Albayrak, ?Şu anda öğrenciler kahvaltılarını kendi imkanlarıyla karşılıyor. Bundan sonra çaylarını kendileri karşılasın, ekmek ve kahvaltılığı biz verelim diye düşünüyorum. Bu da 900 YKR gibi bir para yapıyor' diye konuştu.

Yatay ve dikey geçişe de kredi

Albayrak, daha önce yatay ve dikey geçiş yapan öğrencilerin kredi için başvuramadığını belirterek, artık bu imkanın kendilerine tanınacağını, internet üzerinden başvuruda bulunulabileceğini kaydetti. Albayrak, yurt sıkıntısını aşmak ve 25 bin yeni kapasite için yurt inşaatlarının sürdüğünü hatırlatarak, yurt sorunu yaşanan yerlerde kiralamaya gitmek için ilana çıktıklarını hatırlattı. Albayrak, ?Sinop, Aydın, Muğla illerinde sıkıntımız var. Bunun dışında sıkıntı yok. Kiralamaya gideceğiz. İhtiyaç sahibi olan ve kız çocuklarını kesinlikle dışarda bırakmıyoruz' dedi.

İhtiyaç sahiplerine kontenjan

Kendisinin insiyatifinde olan yüzde 5'li kontenjanı ihtiyaç sahiplerine göre kullandığını kaydeden Albayrak, ?İhtiyaç sahiplerine bu kontenjandan hemen veriyoruz. Yoksa torpilliler için kullanılması gibi bir durum sözkonusu değil. Tüm yurtlara talimat verdim. Öğreciler misafir kaydediliyor. Sonra da yer bulunuyor. İhtiyaç sahiplerine de kontenjan kullanılıyor. Suistimal olması sözkonusu değil' dedi. NEVİN BİLGİN

BAŞVURULAR iNTERNETTEN YAPILACAK

ÖĞRENİM kredisi ile burs almak ve kurumun yurtlarında barınmak isteyen öğrenciler için başvuru süresi dün başladı. Burs, kredi ve yurt için; yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile ön kayıt, özel yetenek ve dikey geçiş sınavıyla lisans programına girmeye hak kazanan öğrenciler başvurabilecek. Başvuru süresi 5 Ekim'e kadar sürecek. Başvurular, ?www.kyk. gov.tr' internet adresinden yapılabilecek. 2002'den bu yana burs ve kredilerde yüzde 145'lik artış oldu. Master öğrencilerine aylık öğrenim kredisi miktarının 2 katı, doktora öğrencilerine 3 katı kredi veriliyor. Kurumdan burs veya öğrenim kredi alan öğrencilere ödemeler 3'er aylık dönemler halinde yapılırken, 1 Ocak'tan itibaren ödemeler aylık olarak yapılmaya başlandı.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber