Kamu Mali Yönetim Yasası TBMM'de

Haber Giriş : 25 Ekim 2003 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Mali Yönetim Yasası TBMM'de

IMF'ye verilen taahhütler kapsamında yer alan Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu Tasarısı TBMM'ye sunuldu.

Uluslararası Para Fonu'na verilen son Niyet Mektubu'nda Altıncı Gözden Geçirme'nin tamamlanması için ön koşul olarak belirlenen ve bütçe uygulamalarında kapsamlı değişiklikler öngören Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu Tasarısı TBMM başkanlığına sunuldu. IMF ile uzun süredir üzerinde çalışılan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu Tasarısı, bütçenin hazırlanması ve denetimine ilişkin kapsamlı bir çerçeve çiziyor.

Tasarının yasalaşması ile artık ihtiyaçları karşılayamadığı için değiştirilmesi yıllardır tartışılan 1927 tarihli 1050 Sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu ile birlikte bütçe uygulamalarına dair düzenlemeler yapan bir çok yasa hükmü yürürlükten kalkacak.

KURULLAR MECLİS GÖZETİMİNE SUNULACAK
Tasarı üzerinde, 6. gözden geçirme çerçevesinde Türkiye'de temaslarda bulunan IMF heyeti ile uzlaşmaya varılmıştı. Tasarıyla, tüm düzenleyici kurulların mali ve idari özerkliklerinin korunarak, kurulların TBMM'nin gözetimine alınması öngörülüyor.

DSP-ANAP-MHP koalisyon hükümeti geçen yıl Ağustos ayında aynı içerikli yasa tasarısını TBMM'ye sunmuş, ancak 3 Kasım 2002 erken genel seçimleri nedeniyle tasarı yasalaşamamıştı. Tasarı ile, söz konusu kurullar ile döner sermayeler, bütçe dışı fonlar ve katma bütçeli kuruluşları bütçe içinde, ortak bir sınıflandırma altında konsolide ediyor.

Yasa tasarıyla kamu kaynaklarının etkin, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasını, hesap verilebilirliği ve mali saydamlığı sağlamak üzere kamu mali yönetim yapısının ve işleyişinin, kamu bütçelerinin hazırlanması, uygulanmasını, tüm mali işlemlerin muhasebeleştirilmesi amaçlanıyor. Söz konusu yasa tasarısı, bütçelerin en büyük yüklerinden biri olan sosyal güvenlik kurumlarının yanı sıra merkezi idare ve yerel idarelerin mali yönetim ve kontrolünü de kapsıyor.

Avrupa Birliği (AB) fonları ile yurtiçi ve yurtdışından kamu idarelerine sağlanan kaynakların kullanımı ve kontrolü de yasa hükümlerine tabi olacak. Ancak, KİT'ler ile kamu şirketleri kanun kapsamı dışında kalacak.

KAYNAK GÖSTERİLMESİ GERECEK
Tasarı kamu gelir veya giderlerinin artmasına ya da azalmasına neden olacak kanun tasarı ve tekliflerinde Maliye Bakanlığı'nın görüşünün alınması şartını getiriyor.

Bu tasarıların gerekçelerinde, cari ve izleyen asgari iki yıllık dönemde gelir ve giderlerde beklenen değişmeler, artan giderler veya azalan gelirlerin karşılanmasına ilişkin öneriler yer alacak. Ortaya çıkacak kaybın karşılanmasında mali kaynak gösterilmesi ise tasarıda bir ?zorunluluk? olarak düzenleniyor.

Kamuda muhasebe birliğinin sağlanmasını öngören tasarı, kamu maliyesine ilişkin mali istatistiklerin hazırlanması ve tek merkezden kamuoyuna sunulması ve sağlamlığın sağlanmasını hedefliyor.
NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber