Ankara Üniversitesi'nden yasakçı mahkemeye sert tepki

Haber Giriş : 27 Eylül 2005 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ermeni Konferansı'nı durduran İdare Mahkemesi'ne Ankara Üniversitesi Senatosu'ndan sert tepki geldi. Senato, durdurma kararını, "Üniversitelerimizin geleceği için tehlikeli bir örnek" diye eleştirdi.

Ankara Üniversitesi Senatosu, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki Ermeni Konferansı'nın İdare Mahkemesi'nce durdurulmasını eleştiren bir karar aldı.

Senato kararında yargı kararına uyulması gereğini tartışmamakla birlikte Konferansın yürütmeyi durdurma kararıyla engellenmesinin çağdaş üniversitenin olmazsa olmaz ilkeleri olan "bilimsel özerklik" ve "düşünce özgürlüğü" ile bağdaştırmanın mümkün olmadığı vurgulandı.
Senato kararında şöyle denildi:

YARGI ÜNİVERSİTEYE MÜDAHALE EDEMEZ

"Toplantı konusunun ele alınış biçiminin tarafımızdan benimsenmiş olup olmaması olgusundan bağımsız olarak, söz konusu yürütmeyi durdurma kararının, bu ilkeleri açıkça ihlal ettiği ve üniversitelerimizin geleceği için tehlikeli bir örnek oluşturduğu inancındayız. Anılan yürütmeyi durdurma kararı ile Anayasamızın 130'uncu maddesinde güvence altına alınmış bulunan üniversitelerin bilimsel özerkliğine müdahale edilmiştir. Bilimsel özerklik, üniversitelerin sadece yasama ve yürütme organlarının bilim özgürlüğüne müdahale edememesinin bir güvencesi olmayıp, aynı zamanda yargı organlarının da üniversitelerin bilim özgürlüğüne müdahale etmelerine engeldir."

 

AV. KERİNÇSİZ: KANUNA KARŞI HİLE YAPILDI

Bu arada Hukukçular Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Kemal Kerinçsiz de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, Ermeni Konferansı'nı düzenleyenler ve "Konferans'ın düzenlenmemesi yönündeki mahkeme kararını uygulamayanlar" hakkında bugün suç duyurusunda bulunacak.

Suç duyurusuyla ilgili açıklamada, "Boğaziçi ve Sabancı Üniversiteleri tarafından ortaklaşa düzenlenen Konferans, mahkeme kararıyla durdurulmuş olmasına kağmen, kanuna karşı hile kullanılarak sadece mekan değiştirilmek suretiyle yargı karar ıiğdiş edilerek, hukuk yerle bir edilere, Bilgi Üniversitesi'nde gerçekleştirilmiştir" denildi.
Açıklamada, Başbakan, Dışişleri Bakanı, Devlet Bakanı Ali Babacan, AB Sözcüleri, Konferans'ı düzenleyen üç üniversite Rektörü, Konferans'ın Hazırlık Komitesi Üyeleri ve "kararı uygulamayan idari makamlar" hakkında Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na bugün saat 15.00'te suç duyurusunda bulunulacağı bildirildi.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber