140 bin kişi konut kredisi kullandı

Haber Giriş : 28 Eylül 2005 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankaların konut kredi faizlerini aşağıya çekmesine paralel, kredi kullananların sayısında da hızlı artış gözleniyor. Bankacılık sektörü bu yılın ilk altı ayında yaklaşık 80 bin kişiye konut kredisi kullandırırken, son üç ayda 60 bin kişi daha konut kredisi kullandı. Böylece bankacılık sektörü eylül itibarıyla yaklaşık 140 bin kişiye konut kredisi kullandırdı. Konut kredilerinin 2003 yılında yüzde 14 olan tüketici kredileri içindeki payı, Eylül 2005 itibarıyla yüzde 36'ya yükseldi. Kredi kullanımının şehirlere göre dağılımında İstanbul, yaklaşık yüzde 50 ile birinci sırada.

?REKABETE UYDUK'

Konut kredilerinde son dönem gelişmeleri değerlendiren Finansbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, ?Konut kredi faizlerinde yüzde 1.35 seviyelerinden gayet memnunduk. Rekabete uymak için faizi 1.23'e indirdik. Diğer bankalar indirmeseydi, biz de indirmezdik? dedi. Finansbank'ın yeni kullandırılan konut kredilerinde pazar payının yüzde 10 civarında olduğuna dikkat çeken Mendi ?Hedefimiz tüm bankacılık ürünlerinde yüzde 6 pazar payı? diye konuştu.

TÜKETİCİ RASYONEL

Konut kredilerinde vadelerin 25 yıla kadar uzamasına rağmen , kullanımda ortalama vadenin 8 yıl, ortalama tutarın ise 50 bin YTL olduğuna dikkat çeken Mendi ?Konut fiyatının yüzde 70'ine kadar kredi verilmesine rağmen, tüketici genellikle yüzde 50'sine kadar kredi kullanmıyor? diye konuştu. Nüfusun yüzde 15'inin konut alabilecek seviyede olduğuna değinen Mendi ?Bunun çoğunluğunu da hesap kitap bilenler oluşturuyor? dedi.

Ödemede öncelik konut kredisinin

Gökhan Mendi'ye göre tüketicilerin en hızlı ödedikleri kredi türü konut kredileri. ?İnsanlar kredi kartlarını ödemiyor ama konut kredilerini aksatanların sayısı çok az? diye konuşan Mendi'ye göre bunun öncelikli sebebi insanların konut sahibi olma istekleri. Ödemelere öncelik verilmesinin bir başka sebebinin ise ?elde' somut birşey olduğuna dikkat çeken Mendi ?Konut kredilerinde bankaların ellerinde çok güçlü bi r teminat var. Ödenmezse banka konuta el koyar. Ancak diğer kredi türlerinde öyle değil. Biz bu konuda çok risk almıyoruz. Örneğin nakit ihtiyaç kredileri için müracaat edenlerden halen iki kefil istiyoruz? değerlendirmesinde bulundu.

Uzun vadeli pazarlama aracı

Konut kredilerinin bankalar için ?para kazanma aracı' olmaktan çıktığını anlatan Gökhan Mendi, ?Biz konut kredilerini para kazanma aracı olarak değil, daha çok bir pazarlama aracı olarak görüyoruz. Çünkü konut kredilerinde, diğer bankacılık ürünlerinden farklı olarak müşterileri uzun vadede bankaya bağlıyorsunuz? diye konuştu. Müşteri sadakatini artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını da anlatan Mendi ?Bizimle uzun zamandan ber çalışan müşterilere düşük faizli kredi gibi avantajlı ürünler sunacak bir yapı üzerinde çalışıyoruz. Böylelikle bizimle uzun zamandan beridir çalışan müşterilerimiz, hizmetlerimizi alırken daha avantajlı olacaklar? dedi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber