Türkiye ile AB arasında 'eşcinsel derneği' krizi

Haber Giriş : 28 Eylül 2005 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Valiliği'nin eşcinsel derneği KAOS GL'ye yasak getirmesi Avrupa'yı ayağa kaldırdı, Ankara da uyarıldı

AVRUPA Birliği ile Türkiye arasında 3 Ekim'de yapılacak müzakerelere günler kala Türkiye ile AB arasında yeni bir tartışma başgösterdi. 1994 yılından beri ?Kültür Merkezi? olarak çalışan Kaos GL'in ?Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği? adıyla 15 Temmuz'da tüzel kişilik kazanmasının ardından valiliğin derneğin adının ve tüzüğünün uygun bulunmadığını bildirmesi AB gündemine taşındı.

ABhaber.com'un haberine göre, Ankara Vali Yardımcısı Selahattin Ekremoğlu tarafından örgütün Başkanlığına gönderilen yazıda derneğe kapatma davası açılacağının iletilmesi, AB yetkililerini şoke etti.

Avrupa Birliği Komisyonu Ankara'dan Brüksel'e ulaşan bu bilgi üzerine hemen harekete geçerek konuyu hem Avrupa Birliği Genel Sekreterliği hem de Dışişleri Bakanlığı'nın gündemine getirerek, ?Ankara Valiliği'nin bu yaklaşımı kabul edilimez? mesajını verdi.

Hayal kırıklığı

Hem AB Dönem Başkanı İngiltere, hem de AB Komisyonu Türkiye Temsilciliği, zaten sorunlar yumağıyla dolu olan 3 Ekim müzakereleri öncesinde böyle bir konunun yargıya intikalinin ?hayal kırıklığı yarattığını? ileterek yanlışın derhal Ankara Valiliği tarafından düzeltilmesini istedi.

İnsan hakları ihlâli

Üst düzey bir AB'li yetkili şok olduklarını belirtirken olası bir kapatma kararının ?ayrımcılık? niteliği taşıdığına dikkat çekerek ?Bu insanların cinsel tercihine saygı ve örgütlenme özgürlüğünün ihlalidir? dedi. Ankara Valililiği'nin bu tutumunun Türkiye için yayınlanacak İlerleme Raporu'nda yer alacağını açıklayan yetkili, ?Türkiye sürekli olarak dostlarının elini zayıflatarak üyeliğini istemeyenlerin elini güçlendiriyor? dedi. Yetkili şu değerlendirmeyi aktardı:

?Eşcinsellik insan haklarının çok önemli bir parçası. Buna yönelik herhangi bir kısıtlama kabul edilemez. Valiliğin bu hareketi ve zihniyeti müzakereler ile bağdaşmamaktadır.?

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber