Başbakanlık genelgesinde yer alan DUS sınavı hayali bir sınavdır

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Eylül 2005 12:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HAYALİ BİR SİNAV ? DUS- DİŞ HEKİMLİĞİNDE UZMANLIK SINAVI-

Türkiye'deki çarpık yapının en güzel örneklerinden birisi de (DUS) Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı'dır. Bu sınavın amacı üniversitelerde uzmanlık yapmak isteyen diş hekimlerinin adil bir şekilde seçilip atanmasıdır. Amaç ne kadar güzel olursa olsun temeli hazırlanmamış, alal acele çıkarılmış bu kanun; faydadan çok zarar getirmektedir çünkü böyle bir sınav yapılmamaktadır.!!! Ve şimdiye kadar da hiç yapılmamıştır.ÖSYM nin 2005 sınav takviminde de böyle bir sınav bulunmamaktadır.

Oysa 2004 ve 2005 mali bütçe kanunlarında bu sınavla alınacaklara kadrolar tahsis edilmiş ve bu kadrolara öncelik tanınmıştır. Bunun son örneğini 25.09.2005 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmış Personel Atama İşlemlerine İlişkin Genelge de görmekteyiz. Söz konusu bu genelgede bazı işlemler dışında 31.12.2005 tarihine kadar naklen atamalar durdurulmuş, bazı işlemler için sadece Başbakanlıktan, bazı işlemler için ise Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığından izin alma şartı getirilmiş ancak TUS ve DUS sonucunda atanmaya hak kazananların atanmaları kapsam dışında tutulmuştur. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi Türkiye'de DUS (diş hekimliğinde uzmanlik sinavi) diye bir sınav yapılmamaktadır.

Bu çarpık düzenin sonucunda üniversitelere diş hekimi atamaları yapılamamaktadır. Diş hekimleri kadrosuz olarak Sağlık Bilimleri Enstitüsüne alınmakta sabah sekiz akşam beş çalıştırılmakta, hasta baktırılarak doktora yaptırılmakta bunun karşılığında diş hekimleri beş kuruş para almadıkları gibi bir de harç ödemek zorunda bırakılmaktadır .

Özetlemek gerekirse Türkiye'de DUS- diş hekimliğinde uzmanlik sinavi diye bir sınav yoktur, yapılmamaktadır aksine üniversitelerde doktora yapabilmek için kadro umudu ile sabah sekiz akşam beş tam mesai şeklinde çalıştırılan, hasta baktırılan belki yüzlerce kadrosuz diş hekimi vardır. İyi niyetlerle hazırlanan ama bir türlü uygulamaya konulamayan bu sınav sistemi şu an için faydadan çok zarar getirmektedir..

Haber Gönder yoluyla yazan: dentist

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber