YÖK yasasının değiştirilmesine karşı çıkan rektörler, gövde gösterisine dönüştürmek istedikleri 'Cumhuriyet yürüyüşü'ne katılımın artması için öğretim üyelerine baskı yapıyor.

Haber Giriş : 25 Ekim 2003 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK yasasının değiştirilmesine karşı çıkan rektörler, gövde gösterisine dönüştürmek istedikleri 'Cumhuriyet yürüyüşü'ne katılımın artması için öğretim üyelerine baskı yapıyor.

YÖK yasasının değiştirilmesine karşı çıkan üniversite rektörleri tarafından gövde gösterisine dönüştürülmek istenen 'Cumhuriyet yürüyüşü'ne katılımın artması için öğretim üyelerine psikolojik baskı yapıldığı ortaya çıktı.

Öğretim üyelerinden 'katılacağım' ya da 'katılmayacağım' şeklinde imza alan rektörler Ankara'ya ücretsiz otobüs kaldırıyorlar. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Ankara Üniversitesi'nin resmi olarak organize ettiği yürüyüşe katılımın az olacağı sinyalinin alınması ise rektörleri endişelendiriyor. Koridorlarını "AKP İktidarına Karşı Ankara'ya" yazılı afişlerin kapladığı üniversitelerde ADD davetiyeleri resmi yazıyla öğretim üyelerine ulaştırıldı.

Tehdide varan baskı

Telefon, faks ve e-posta yoluyla bilgi veren, ancak YÖK'ün ve rektörlerin gazabından korktukları için isimlerinin açıklanmasını istemeyen çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri, kendilerinden bu yürüyüşe katılmaları için baskı yapıldığı ve imza istendiğinden yakındılar. Öğretim üyeleri, bugün Ankara'da yapılacak yürüyüşte yaşanacakların asla tüm öğretim üyelerine maledilmemesi gerektiğinin altını çizdiler.

Adı bizde saklı bir başka öğretim üyesi ise Anadolu Üniversitesi'nde tehdide varan baskılar yapıldığını kaydetti. Öğretim üyesi, resmi yazı ile fakültelerden ve bölümlerden zorla adam toplandığını ve kariyerlerini tehlikeye atmak, işinden olmak istemedikleri için onlarca öğretim üyesinin de istemediği halde Ankara'daki yürüyüşe katılacağını dile getirdi.

Marmara Üniversitesi'nde ise ADD'nin afişi bir üst yazıyla öğretim üyelerine dolaştırılarak imza toplandı. "Demokratik Laik Cumhuriyet'e ve Mustafa Kemal Atatürk'e Sevgi, Saygı ve Bağlılık Yürüyüşü" ifadelerinin yer aldığı davetiyelerin ilişiğindeki yazıda öğretim üyelerinden yürüyüşe katılıp katılmayacaklarını imza atarak bildirmeleri istendi.

Siyaset üniversitenin kapısında başlıyor

YÖK tasarısını eleştirirken üniversiteye siyasetin girmemesi gerektiğini belirten rektörler arasında yer alan Kemal Alemdaroğlu'nun yönetimindeki İstanbul Üniversitesi'nde siyaset kapı girişinde başlıyor. Bugün yapılması planlanan yürüyüşü düzenleyen Atatürkçü Düşünce Derneği'nin üniversitelerdeki uzantısı olan Atatürkçü Düşünce Kulubü'nün kapı girişinden itibaren İ.Ü'nün koridorlarına yapıştırdığı afişlerde "AKP İktidarına Karşı, ANITKABİR'e Yürüyoruz" ibaresi dikkat çekiyor.

REKTÖRÜN HIŞMINDAN KORKULUYOR

ÜNİVERSİTE Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Şefik Dursun, üniversitenin her yanında yürüyüşe ilişkin afişler asılmasına ve ücretsiz götürüleceğinin söylenmesine rağmen öğrencilerin yürüyüşe katılımlarının düşük olduğunu, bazı öğretim üyelerinin ise rektörün hışmına uğramaktan korktukları için yürüyüşe katılacaklarını söyledi.. Tavrının bilindiği için kendisine bir yazı gönderilmediğini kaydeden Dursun, resmi yazının öğretim üyeleri arasında dolaştırıldığını ifade etti.

BASKIYA BOYUN EĞİLMEMELİ

ÜNİVERSİTE Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin dernek üyesi olan öğretim üyelerinden, rektörlüklerden çağrılar aldıklarını duyduğunu söyledi. Üniversitede baskı olmasının kabullenilemeyeceğini belirten Erdin, "Böyle bir baskı varsa, baskıya boyun eğen öğretim üyesi değildir" şeklinde konuştu. Öğretim üyelerinin yürüyüşe katılmasını sağlamak için aşırı şekilde davet yapıldığını hatırlatan Erdin, dernek olarak yüryüşe katılma yönünde bir karar almadıklarını da söyledi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber