'Coğrafi işaret tüketicinin de üreticinin de güvencesi olacak'

3. Uluslararası Coğrafi İşaret Semineri'ne katılan Tariş Zeytinyağı Birliği, ürünlerini sergiledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2012 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birlik Ürün Koordinatörü Veli Ercan, coğrafi işaretlemenin gelişmişliğin göstergesi olacağını belirterek, ?Geleceğin dünyasında, tüketicinin de üreticinin de güvencesi olacak.? dedi. Tüketici haklarının korunmasında ve haksız rekabetin önlenmesinde coğrafi işaretin büyük önem taşıdığını vurgulayan Ercan, uygulamanın gelecek taleplerle önümüzdeki yıllarda daha yaygınlaşacağını kaydetti.

Akdeniz Ülkeleri Ekonomik Araştırmalar Merkezi, Türk Patent Enstitüsü (TPE) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ortaklaşa düzenlenen seminerde, ?Zeytinyağında Coğrafi İşaretin Önemi? başlıklı bir sunum yapan Ürün Koordinatörü Ercan, özellikle son yıllarda gıda ürünlerinde müşterilerin coğrafi işaret aradığına dikkat çekti: ?Türk halkı, zeytinyağını uzun yıllar tek bir lezzetle tanıdı ki bu da karma bir tattı. Tariş Zeytinyağı Birliği, 2000 yılından bu yana gerçekleştirdiği atılımlarla, coğrafi işareti esas alan uygulamalarla yerel tatları ve özellikleri koruyarak üründeki farklılıkları ortaya koydu. Tüketiciye kendi damak tadının haritasını belirleme olanağı sundu. Tariş Zeytinyağları'na 2004 yılında aldığı iki farklı coğrafi işaret tesciliyle de bunu yasal zemine taşıdı. Edremit Körfez Bölgesi Zeytinyağları ve Güney Ege Zeytinyağları olmak üzere iki tescil aldı. Uygulamayı taviz vermeden yürütürken yurtiçi ve yurtdışındaki tüketicilerinden olumlu geri dönüşler aldı.?

Coğrafi işaretin bütün ürünlerde önemli olduğuna dikkat çeken Veli Ercan, zeytinyağı gibi yetiştiği yörenin özelliklerini içinde barındıranlarda ise çok daha önemli olduğunu kaydetti. Coğrafi işaretli ürünlerin üreticiyi ve müşteriyi koruduğunu vurgulayarak, özellikle gıdada istismarların ve haksız kazancın önüne geçtiğini söyledi. Coğrafi işaretle müşteri, üretici ve ürünün koruma altına alındığını dile getiren Ercan, AB ülkelerinde çok yaygın kullanıldığını, orijini belgelenmiş ürünün tanıtımına ağırlık verilerek müşterilerin de bilgilendirildiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber