Ortaöğretimde ürküten araştırma

Haber Giriş : 29 Eylül 2005 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen'in yaptırdığı araştırmada, ortaöğretim öğrencilerinin yüzde 13'ünün sigara, yüzde 7'sinin alkol ve yüzde 1.29'unun da uyuşturucu kullandığı ortaya çıktı

TÜRK-Eğitim Sen'in ortaöğretim öğrencileri arasında yaptırdığı bir anket, uyuşturucunun korkunç boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Televizyonun yarattığı şöhret Ata Türk'ün uyuşturucudan ölümünün ardından, Türk Eğitim-Sen, 42 ilden 13 bin 950 ortaöğretim öğrencisi üzerinde ?zararlı alışkanlıklar? konulu bir araştırma yaptırdı. Araştırmaya göre, ankete katılan öğrencilerden yüzde 13'ünün sigara, yüzde 7'sinin alkol ve yüzde 1.29'unun uyuşturucu alışkanlığı bulunuyor.

Bu öğrencilerinden yüzde 4'ünün sigara ve alkole, yüzde 1'inin sigara ve uyuşturucuya ve yine yüzde 1'inin alkol ve uyuşturucuya aynı anda bağımlı oldukları tespit edildi. Kız öğrencilerin yüzde 6.35'inin, erkek öğrencilerin ise yaklaşık yüzde 17'sinin sigara kullandığı ortaya çıktı.

Kızlar 14, erkekler 12 yaş

Sigaraya başlama yaşı göz önüne alındığında, en büyük payın kızlarda 129 kişi ile 14-15 yaşlarında, erkeklerde 495 kişi ile 12-13 yaşlarında olduğu gözlendi. Ankette, kız öğrencilerden yaklaşık yüzde 4'ünün, erkek öğrencilerden ise yaklaşık yüzde 9'unun alkol kullandığı saptandı. Alkol kullanma yaşı göz önüne alındığında ise, en büyük payın kızlarda 57 kişi ile 16-17 yaşlarında, erkeklerde ise 252 kişi ile 14-15 yaşlarında olduğu gözlendi.

Ankette uyuşturucu kullanan öğrencilerden ise 63'ünün kız, 117'sinin de erkek olduğu belirlendi.

Anne ve babası ayrı olan öğrencilerde her üç alışkanlığın olması da dikkat çekti. Ankette sigara kullanan 111 öğrencinin, alkol kullanan 60 öğrencinin ve uyuşturucu kullanan 24 öğrencinin anne ve babasının ayrı olduğu ortaya çıktı. .

Hepimize görev düşüyor

Sonuçların çok üzücü olduğunu belirten Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, ?Yaşantıları ve davranışları ile televizyon ekranlarında boy gösteren ünlüler, gençlerimiz tarafından örnek alınıyor. Bu imrendirici ve şatafatlı yaşam tarzı gençlerimizde hayal ötesi beklenti ve arzular uyandırmaktadır. Buna dikkat etmemiz gerekir. Bu konuda aileler, okul yönetimleri, öğretmenler, güvenlik güçleri ve sivil toplum örgütleri de üzerlerine düşeni yapmalıdır? dedi

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber