Kahramanyol irticacı değildi Çevik Bir'le kavgası vardı

Haber Giriş : 29 Eylül 2005 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gülhane Askerî Tıp Akademisi (GATA) eski Komutanı Tümgeneral Ömer Şarlak, irticacı suçlamasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edilen Tabip Albay Mustafa Kahramanyol'a destek verdi.

Şarlak, GATA'da birlikte çalıştığı Kahramanyol için ?Kesinlikle irticacı değildi, Çevik Bir'le kavgası vardı.' dedi. Eski eşi Nurcan Akçay'ın ordudan ihracı için Kahramanyol'a 28 Şubat sürecinin önemli paşalarıyla komplo kurduklarını itiraf etmesinin ardından ilginç açıklamalar gelmeye başladı. Bugün Gazetesi yazarı Emin Pazarcı'ya konuşan Ömer Şarlak, Mustafa Kahramanyol'un GATA'da görev yaptığı sırada komutanı olduğunu hatırlattı. Kahramanyol'un 1993 yılında başbakanlık danışmanı olarak görevlendirildiğini söyleyen Şarlak şunları aktardı: ?Balkanlar'da televizyon, radyo istasyonu kurdu. Vatan millet için oradaki insanları örgütledi. Yiğit bir insandır. Fakat, sonradan eşi ihbarda bulundu ve ordudan atılmasına sebep oldu. Brüksel'de görev yaparken, bir orgeneralimizle tartışması olmuş. Çevik Bir Paşa ile Brüksel'deyken tartışması olmuş. Ben, komutanı olarak kendisi hakkında referans veririm. İrticacı olduğunu kesinlikle kabul etmiyorum. Fransızca, İngilizce, Boşnakça ve Sırpça bilir.?

Kahramanyol'un, başbakanlığı döneminde Süleyman Demirel'in Balkan işleri danışmanı olduğunu hatırlatan Emin Pazarcı konuyu Demirel'e de sormuş. ?Eski karısının ne dediğini bilemem.? diye konuşan Demirel, Kahramanyol ile ilgili şunları söylüyor: ?Çok okumuş ve bilgili. Balkan coğrafyasını ve Balkanlar'daki ilişkileri fevkalade iyi bilen bir insandır. Başına birtakım olaylar geldiğini biliyor; ama iç yüzünü bilemiyorum. İddia araştırılıp haksızlığın ortadan kaldırılması lazım.?

Mustafa Kahramanyol, 1997 yılında dönemin Cumhurbaşkanı olan Demirel'in de imzasıyla Yüksek Askerî Şûra kararıyla ordudan ihraç edilmişti. Kahramanyol, 1 Mart 2005'te ZAMAN'a yaptığı açıklamada en çok, ihraç kararında Demirel'in imzasının bulunmasına şaşırdığını belirterek şunları kaydetmişti: ?Demirel'e konuyu açtığımda, ?Beni başbakanken alıp 10 sene 4 duvar arasına hapsettiler. Dolayısıyla sana yapılan az bile görülebilir.' cevabını verdi. Demirel'den Allah'ın huzurunda alacaklıyım. Açtığı tahribatın düzeltilmesi mümkün değil; ama hiç olmazsa bir özür dilemeliydi. Bana demeli ki; ?28 Şubat'ta yanlış işler yapıldı, bana da yanlış işler yaptırdılar. Kendisinden emin olduğum birisinin bile ordudan atılması için bana imza attırdılar. Bunu böyle açıklarsa ödeşmiş oluruz.?

Kahramanyol'un eski eşi Nurcan Akçay, Vakit gazetesine yaptığı açıklamada Çevik Bir'in kendisine Kahramanyol aleyhinde mektup yazması için iş ve para teklif ettiğini ileri sürmüştü. Kahramanyol'un ordudan atılmasının ardından kendisine iş ayarlandığını söyleyen Akçay, Çevik Bir'in Kahramanyol'la aralarında husumet olduğunu belirtmişti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber