Bakan Çelik ve Üniversiteler Arası Kurul toplantısı mutlu bitti. Üniversitelerin hazırlayacağı yasa taslağını Bakanlık aynen Hükümet'e gönderecek.

Haber Giriş : 26 Ekim 2003 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Yasası'nda mutabakata varıldı

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, şimdilik Anayasa'nın 130 ve 131'inci maddeleri değiştirilmeden yükseköğretim konusunda çerçeve bir yasa hazırlanması yönünde mutabakata vardıklarını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK'le ilgili olarak Anayasa'da değişiklik gerektirmeyen konularda, bir taslak hazırlanmasına karar verildiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı Prof. Dr. Ayhan Alkış, yaklaşık 3.5 saat süren Milli Eğitim Bakanlığı ve Üniversitelerarası Kurul Alt Komisyon toplantısının ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Çelik, Üniversitelerarası Kurul'un temsilen seçtiği rektörlerden oluşan alt komisyon ile hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığı temsilcilerinin katıldığı toplantıda, güzel bir müzakere yaptıklarını söyledi. Türkiye'deki yükseköğretimin köklü bir değişikliğe ve reforma ihtiyacı olduğunu herkesin kabul ettiğini belirten Çelik, sivil toplumörgütlerinin de bu görüşe katıldığını söyledi.

ÇERÇEVE YASA HAZIRLANACAK
Yükseköğretim sisteminde köklü bir reformun yapılabilmesi için Anayasa'nın 130 ve 131'inci maddelerinin değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Ancak, çeşitli sebeplerden dolayı anayasa değişikliğinin toplumsal konsensusla yapılması gerektiği ve aslında geniş bir paket olarak yapılması gerektiği düşüncesinden dolayı şimdilik anayasa değişikliği yapılmadan bir çerçeve yasa hazırlanarak hiç olmazsa kısa ve orta vadede üniversitelerimizdeki eksikliklerin, aksaklıkların giderilmesi, üniversitelerimizin ihtiyaç duyduğu idari ve mali özerkliğin temin edilmesine yönelik bir çalışma yapılıyor. Bu çerçeve yasada nelerin olması gerektiği konusunda da Üniversitelerarası Kurul'un oluşturduğu komisyonla mutabakata varmış bulunuyoruz.?

Çelik, bir süre önce Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yaptıkları toplantıda, temel ilkelerde anlaşmaya varıldığını anımsattı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, daha önce Yükseköğretim Yasa Taslağı hazırladığına işaret eden Çelik, şu anda bu taslak metni üzerinde çalışmadıklarını belirterek, ?Madde madde bu taslağın üzerinden gitmiyoruz? diye konuştu.

TASARI HÜKÜMETE SUNULACAK
Üniversitelerarası Kurul Alt Komisyonu'nun, çerçeve yasada bulunması gereken madde başlıklarında yer alması gereken bir çalışmayla makul bir süre içerisinde kendilerine geleceğini ifade edenÇelik, şöyle konuştu:?Biz bunları alacağız ve oluşturulacak bir heyetle birlikte bununkodifikasyonunu yapacağız, yani bunu bir yasa tasarısı haline getireceğiz, hükümete sunacağız. Daha sonra TBMM'ye gidecek, komisyonlarda görüşülecek ve yasalaşacak. Yapılacak olan budur. Ben bundan sonraki sürecin de verimli geçeceğini, hayırlı olacağını düşünüyorum, umuyorum. Tabii ki üniversitelerimize idari ve mali özerklik tanındıktan sonra bununla birlikte şeffaflık, hesap verilebilirlik ve denetim mekanizmalarının da olacağı göz ardı edilmemelidir. Bunlar yapılacaktır. Bugün önemli mesafeler kat ettiğimizi düşünüyorum. Bu diyalog süreci, bundan sonra da devam edecektir.?

PROF. DR. ALKIŞ'IN KONUŞMASI
Prof. Dr. Alkış da Yükseköğretim Yasa Taslağı üzerinde yapılan çalışmaların bazı olumsuz gelişmelerle kesintiye uğradığını, ancak bu sorunların aşılmış olmasının ve sürecin devam etmesinin mutluluk verici olduğunu vurguladı. Üniversitelerarası Kurul Alt Komisyonu'nun, çalışmalarını yoğun şekilde sürdürdüğünü belirten Prof. Dr. Alkış, her hafta sonu gerçekleştirilen toplantılarda, üniversitelerin ve toplumun beklentilerine yanıt verecek bir yasa modeli geliştirmeye uğraştıklarını kaydetti.

Üniversitelerden ve yaklaşık 20 bin öğretim elemanından görüş aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Alkış, bunların değerlendirilmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi. Bu değerlendirmenin sonucuna göre yasa modeli hazırlayacaklarını belirten Prof. Dr. Alkış, ?Umut ediyoruz ki bu çalışmamız, evrensel akademik normları içerecektir, bugüne kadar yükseköğretimin tüm kazanımlarını koruyacaktır, ayrıca, yükseköğretimin temel sorunlarına da büyük ölçüde çözüm üretecektir. Bu düşünce ve duygularla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu konuda bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bu sürece Türkiye'nin üniversite özlemini duyan her kesimden katkı ve destek bekliyoruz? dedi.
NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber