Rüşvet de alırım vergi de kaçırırım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2005 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 27 üniversitede, 220 öğrenciyle yapılan araştırmanın sonuçları şaşırttı. Öğrenciler yakalanma tehlikesi yoksa vergi kaçırabileceğini söylüyor

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı tarafından yaptırılan "Üniversite Gençliği Değerleri, Korkular ve Umutlar" başlıklı araştırma ilginç sonuçlar çıkardı. Aralarında ODTÜ, istanbul, Marmara, Yeditepe'nin de olduğu 27 üniversitede, 220 öğrenciyle yapılan araştırmanın sonucuna göre, üniversite gençliği; rüşvete olumlu bakarken, memurluğu güvence olarak görüyor. Ayrımcılığa karşı çıkan gençler, yakalanma tehlikesi yoksa vergi kaçırılabileceğini söylüyor. İşte sonuçlar:

Otobüse kaçak binmek ayrı bir keyif
Araştırmanın "ahlaki değerler" başlıklı bölümüne göre, üniversite öğrencileri, ücret ödemeden toplu taşıma araçlarına binmenin keyfili olduğunu söylüyor.

Kadere ve mucizelere inanıyorlar
Üniversite gençliğinin yüzde 94'ü Allah'a, yüzde 85'i kadere, yüzde 73'ü şansa, yüzde 67'si mucizelere, yüzde 97'si de bilime inanıyor. Reenkarnasyona inanların oranı ise yüzde 22.

Demokratik bir aileden yanalar
Üniversite öğrencilerine göre kadın-erkek ilişkilerinde demokratik bir aile yapısı önemli. Onlar, bir ailede hem kadının, hem de erkeğin aile bütçesine katkıda bulunması gerektiğine inanıyor. Bazı öğrencilere göre dul veya boşanmış çocuklu kadın veya erkeğin tekrar evlenmesini doğru değil. Bir ailenin erkek çocuk sahibi olması da önemli.

Kızlar bağımsızlıklarına daha düşkün
Araştırmanın, "bağımsızlık ve itaat" başlıklı bölümüne göre kız öğrenciler bağımsızlıklarını erkeklere göre daha fazla önemsiyor. Erkek öğrenciler ise "itaat" başlığı altında sıralanan, ailenin geleceğini planlaması, kendisiyle ilgili kararların büyükler tarafından alınması ve ailenin koyduğu kurallara uymanın önemli olduğuna inanıyor.

Erkekler statüden yana
Kız öğrenciler çalışmanın anlamını "çalışma ahlakı ve dürüstlük" olarak yorumlarken, erkek öğrenciler bunu statü sahibi olmak" boyutunu vurguluyor. Araştırmaya göre erkek öğrenciler, marka giyinmeyi de bir statü göstergesi olarak görürken, trafikte öndeki arabayı sollamanın da çok önemli olduğuna inanıyor.

Verigi kaçırıp, rüşvet alınabilir
"Çalışma ahlak ve dürüstlüğü" başlığı altında soruları, "yakalanma ihtimali yoksa vergi kaçırılabilir" ve "bir insanın geçimini sağlamak için rüşvet alması doğaldır" sorularına öğrencilerin büyük bir kısmı katılıyor. Çalışma ahlakım savunan kızların rüşveti kabullenmesi ise ilginç.

Kızlar baskısız bir iş ortamından yana
Kız öğrenciler, baskısız bir iş ortamı, iş güvencesi, uygun çalışma saatleri, yükselebilme fırsatı, saygınlığı olan bir iş, yurtdışı kariyer imkanı istiyor. Erkek öğrenciler ise sadece prosedürlerin varolduğu bir ortamı iş kabul etme kriteri içerisinde vurguluyor.

Enflasyon bitmez
Üniversiteli erkekler kızlara oranla önümüzdeki 10 yıldan daha fazla ümitli. Gençler, 10 yıl içerisinde, özelleştirme, eğitim seviyesinin yükselmesi ve sağlık hizmetlerinin iyileşmesini ümit ediyor. En ümitsiz olunan konular ise suç oranının azaltılması, enflasyonun sıfırlanması ve yolsuzlukların azaltılması.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber