Kuzey Irak'ta 25 kuruşa alınan sigara, Türkiye'de 4 liraya satılıyor

Devletin her yıl ortalama 2,5 milyar lira zarara uğramasına neden olan gümrük kaçağı sigarayla mücadele sürerken İzmir'de düzenlenen operasyon polisleri bile şaşırttı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ekim 2012 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Operasyonda, susuz lor peyniri olması gereken tenekelerde 25 bin paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi. 2011 yılı içinde Türkiye genelinde 69 milyon 730 bin paket gümrük kaçağı sigaraya el konulurken, İzmir'de son 10 ayda sadece polis sorumluluk bölgesinde 3 milyon paket sigara ele geçirildi. Bu rakam kentte 2011'de ele geçirilen miktarın 1,5 katı fazla. 2011'de İzmir'de 1 milyon 431 bin sigara ele geçirilmişti. Kaçak sigaranın en önemli üretim üssünün Kuzey Irak'ın Erbil kentindeki fabrikalar. Burada üretilen sigaralar, Kuzey Irak'ta 25 kuruşa satılırken Türkiye'de 4 TL'ye kadar alıcı buluyor.

PEYNİR TENEKELERİNDEN SİGARA ÇIKTI

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, son bir haftada düzenledikleri 9 ayrı operasyonda 264 bin paket gümrük kaçağı sigara ele geçirdi. Bayraklı ilçesi Gümüşpala semtinde düzenlenen operasyon polisleri bile şaşırttı. Evin bahçesini inceleyen polis, ağızları kapalı onlarca peynir tenekesin fark etti. Tenekeleri açan polis, 25 bin 690 paket kaçak sigara ele geçirdi. Polis, tenekeleri tek tek açtığında ilginç bir manzarayla karşılaştı. F.T. ile A.K. isimli zanlıların, tenekelerin içinde gerçekten peynir olduğunun sanılması için sigaranın yanı sıra ağırlık yapması amacıyla kum torbaları koydukları görüldü. İki zanlı gözaltına alınırken, gümrük kaçağı sigaralara da el konuldu.

Sigara kaçakçılığı Türkiye'ye hem vergi kaybı hem de terörle mücadele konusunda sıkıntı veriyor. Son 5 yılda yakalanan kaçak sigara sayısının 9 milyon paketten 69 milyon pakete yükselmesi sorunun büyüklüğünü gözler önüne serdi. Sigara kaçakçılığı, terör örgütünün en önemli gelir kaynaklarından birini oluşturuyor. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi yetkilileri, kaçak sigaraların genellikle at ve katır sırtında Irak'ın kuzeyinden yasa dışı yollarla Türkiye'ye sokulduğunu, terör örgütünün katır başına 7 dolar haraç aldığını belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber