Türk Ceza Yasası tasarısında, işkence mağduruna 'sağlam' raporu veren doktora 8 yıl ağır hapis ve 15 milyar lira da para cezası öngörülüyor.

Haber Giriş : 27 Ekim 2003 16:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk Ceza Yasası tasarısında, işkence mağduruna 'sağlam' raporu veren doktora 8 yıl ağır hapis ve 15 milyar lira da para cezası öngörülüyor.

Gözaltındakilere verilen sağlık raporlarının bir kopyasının polise gönderilmesi uygulamasının iptal edilmesinden sonra işkence mağduruna 'sağlam' raporu veren doktorlara da ceza verilecek. Doktorlar, 8 yıl ağır hapis cezasının yanı sıra 15 milyar lira para cezasına da çarptırılacak. AB'ye uyum yasaları çerçevesinde hazırlanan ve Meclis Alt Komisyonu'nda ele alınan Türk Ceza Yasası (TCK) tasarısı yasalaşırsa, 'işkenceye geçit verilmeyecek'. Zalimane davranış, işkence veya insanlık dışı eylemlerin delillerini gizleyen, yok eden veya işkence yapılmamış gibi sağlık raporu düzenleyen doktorlar, 4 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılacaklar. İşkence mağduruna, gerçeğe ve tıp etiğine aykırı olarak 'sağlam' raporu veren doktorlar hakkında hapis cezasının yanı sıra 5 milyar liradan 15 milyar liraya kadar da para cezası uygulanacak.

ÖSS raporuna 2 yıl ceza

Tasarıda, 'sağlık raporunda sahtecilik' başlığı ile yer alan yeni suç tanımı, devamsızlıktan sınıfta kalmamak, ÖSS'ye hazırlanmak veya izin süresini uzatmak için sahte sağlık raporu kullanan kişilerle, bu raporları veren doktorların da cezalandırılmalarını öngörüyor. Sağlam kişiye hasta raporu veren doktorlar ile bu raporları kullanarak çıkar elde edenler hakkında, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açılacak. Eğer doktor raporu menfaat karşılığı yaparsa, ceza artırımı uygulanacak ve hapis cezası 3 yıldan 5 yıla kadar yükseltilebilecek.

Sağlık sorunu bulunmayan bir kişinin, gerçeğe aykırı rapor düzenlenerek akıl hastasıymış gibi gösterilip hastanede kalmasına mecbur edilmesi halinde ise raporu düzenleyen doktorlar hakkında 4 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açılacak

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber