Annesi ?gizli fuhuş'tan fişli diye öğrenci okuldan atılamaz

Haber Giriş : 02 Ekim 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Davacı öğrencinin annesi 1966 yılında 15 yaşındayken ?gizli fuhuştan' gözaltına alındı ve fişlendi. 1969 yılında 18 yaşında, öğrencinin babası ile tanıştı ve imam nikahlı olarak yaşamaya başladı. 3 çocuk dünyaya getiren anne, 2000 yılında imam nikahlı kocasıyla resmi nikah yaptı. Daha sonra oğlu Polis Okulları sınavını kazandı. Ancak güvenlik soruşturması kapsamında annenin kayıtları ortaya çıktı. Bunun üzerine, öğrenci Polis Okulu'ndan atıldı.

Atılan öğrenci, işlemin iptali için Ankara 3. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme davayı reddetti. Bunun üzerine dava Danıştay'da temyiz edildi.

Danıştay 8'inci Dairesi, idare mahkemesi kararını yerinde bulmadı, işlemin iptali yönünde karar verdi. Kararda, annesinin ?gizli fuhuş' suçundan fişlenmesi nedeniyle, öğrencinin okulla ilişiğinin kesilmesinde ?hukuka ve hakkaniyete uygunluk bulunmadığı' kaydedildi. Kararda, özetle şöyle denildi:

Polis okulları öğrenci adaylarında aranan nitelikleri düzenleyen Polis Okulları Yönetmeliği'nin 8/m maddesinde adayın kendisi, annesi, babası, kardeşleri ve eşi hakkında yapılabilecek soruşturmada Emniyet Teşkilatı'na girmesine engel bir hali bulunmaması gerektiği kuralına yer verilmiştir.

Bu düzenlemeye göre, polis olmak isteyenler ve sayılan yakınlarının da adayın Emniyet Teşkilatına girmesine ?engel halin' varlığının araştırılacağına ilişkin kuralla idareye aday seçiminde geniş takdir yetkisi tanınmıştır.

?Engel hal', ?kamu güvenlik ve esenliğini yakından tehdit eden nitelikte bulunması ya da Anayasada sayılan cumhuriyetin temel niteliklerine karşı yönlenmiş faaliyetlerle, yasadışı ideolojik faaliyetler, anarşi ve terör fiilleri ve bu fiilleri destekler nitelikte olması' şeklinde tanımlanmıştır.

Bu ilkeler dışında yapılacak her türlü niteleme hukuki olmaktan ziyade, adayın suça yatkınlığını ölçen sosyal-psikolojik değerlendirmelerdir ki, bu tür yaklaşımlarla anayasal bir hakkın kısıtlanması açıkça hukuka aykırıdır.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber