İş yok, üniversite açmayın

Haber Giriş : 03 Ekim 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GEÇEN hafta ?Yüksek Öğretim A.Ş' başlıklı yazımda kamuya ait (devlet ya da vakıf) üniversitelerinin yanında özel üniversitelerin de açılabilmesi gerektiğine değinmiştim. Bu konuda ?kapitalist uşağı, satılmış' gibi sistematik hastalıklı yanıtların yanında çok ilginç de bir e-posta geldi. Eylem Kaplan diyor ki:

?25 Eylül Pazar günü yayınlanan köşenizde özel üniversitelerin açılması ile ilgili olumlu görüşlerinizi bildirmişsiniz. Evet katılıyorum üniversite okumak kişinin ve o kişinin içinde bulunduğu toplumun gelişimi açısından oldukça gerekli. Yalnız ben bu konuda bir noktada takılıyorum, varsayalım mevcut üniversitelere özel üniversiteler de eklendi ve ÖSS'ye giren öğrencilerin %20'si artık dört yıllık bir okulda okumaya hak kazandı, Sonra ne olacak? Yani dört yılın sonunda. Şu anda mevcut üniversitelerde okuyup mezun olan, hem kendine hem de topluma katkı sağlamak için çalışmak isteyen yeni mezunlar iş bulamıyor ve her sene yeni yüksek lisans programları açılıyor ve bu programlara katılan kişi sayısı artıyor tabii ki iş bulma ümidi ile... Yüksek Lisans yapmak da özelliğini yitirip bir mecburiyet haline gelirse sonra sırada doktora mı olacak? Açıkçası o yeni açılacak özel üniversitelerde güzel hayaller ile okuyup mezun olacak gençlere acıyorum.'

Ne düşünüyorsunuz? Eylem'in yanıtında ince bir alay var gibi. Hem de tutarsızlık. Eğitim seviyesi yükseldikçe iş bulma olasılığı artıyorsa niye bir buçuk milyon genci lise mezunu kalmaya mahkum ediyoruz? Her lise, her ortaokul, her ilkokul aynı eğitimi vermiyor. ÖSS'ye girenlerin aynı koşullarda sınava hazırlandığını kimse söyleyemez. Zaten yoksun olanlara bir tokat da üniversite kapılarında atıyoruz. Yoksunsan hayat boyu yoksun kal! Adalet mi bu? Ayrıca özel üniversitelerin de istihdam yaratacağını unutmamak gerek. Türkiye işsizliğe çözüm bulmak istiyorsa özel eğitim kurumlarının önünü açmak zorunda. Er ya da geç bu olacak. Direnmek boşuna.

Ali Atıf Bir/Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber