Antalya Kent Konseyi, hava kirliliğini önlemek için rapor hazırladı

Antalya'da hava kirliliğinin önlenmesi için vatandaşın bilgilendirilmesi ve kalitesiz yakıt kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiği bildirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2012 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya Kent Konseyi, yaklaşan kış mevsimi öncesi hava kirliliğini önlemek için rapor hazırladı. Çevre ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İl Mahalli Çevre Kurulu (MÇK), İl Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü ile İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na gönderilen rapor, hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik alınması gereken tedbirleri içeriyor.

Konuyla ilgili Antalya Kent Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre, ilgili raporda, her kış mevsiminde ilde önemli bir çevre sorunu olmaya devam eden hava kirliliğinin önlenmesine yönelik görüş ve öneriler yer alıyor. Söz konusu raporda öncelikle, üyelerinin çoğu bürokratlardan oluşan Mahalli Çevre Kurulu'nun yapısına dikkat çekilerek, bu kurulda teknik ağırlıklı bir temsilin ön plana çıkarılması gerektiği vurgulandı. Büyükşehir Belediyesi'ne de gönderilen raporda, görüş ve öneriler şöyle sıralandı:

"İmar, ulaşım ve peyzaj düzenlemelerinde hava kirliliği önlemlerinin esas alınması, Mahalli Çevre Kurulu oluşumunda bürokratik değil, teknik ağırlıklı temsilin ön plana çıkarılması, hava kirliliği önlemlerinin daha işlevsel olmasını sağlayacak şekilde halkın bilgilendirilmesi, hava kirliliğinin azaltılmasına uygun nitelikte kömür ve alternatif temiz enerji yakıtlarının kullanılması, yakıt verimini artırarak hava kirliliğinin azaltılmasını kolaylaştıran teknik özelliklere sahip tesisatların kullanılması.?

Hava kirliliği sorununun, halk sağlığını en fazla kış aylarında tehdit ettiğini hatırlatan Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, sadece düzeltici önlemlerin alınmasının yetersiz olduğunu söyledi. Önleyici tedbirlerin de dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Kurt, ?Önerdiğimiz tedbirlere işlerlik kazandırılmasını, özellikle mahalli çevre kurulu oluşumunda bürokratik değil, teknik ağırlıklı temsilin ön plana çıkarılmasını ısrarla talep etmekteyiz.? dedi.

İmar düzenlemelerinde; hava sirkülâsyonunu ve ısınmada güneşten yararlanmayı kolaylaştırıcı konuların gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Kent Konseyi Başkanı Kurt, şu önerilerde bulundu: "Yeni yapıların yanı sıra eski yapılarda ısı yalıtımı ve çift camlı pencere kullanımı teşvik edilmeli, baca kontrolleri etkin ve yaygın bir şekilde yapılmalı. Ulaşım düzenlemelerinde hava kirliliği önlemleri için trafik akışının kolaylaştırılmasının yanı sıra, özel araba ve dolmuş yerine çevre dostu modern otobüslerden oluşan tarifeli bir toplu taşıma sistemi ile birlikte bisiklet kullanımı ve yaya yolları cazip hale getirilmeli.?

Antalya'da kışın, gündüz yakıt kullanımının azaldığını hatırlatan Kurt, MÇK'nın ilde kalitesiz kömür kullanımına yönelik kararıyla ilgili ise şu değerlendirmelerde bulundu: ?MÇK'nın Antalya'da hava kirliliğinin azaltılmasında yüzde 70 oranında iyileşme sağlayacağı öngörülen partikül oranı düşük, alt ısıl değeri yüksek kömür kullanımında ısrarlı olunması sağlanmalı. Bununla birlikte uygulamada etkin ve yaygın denetimle yapılarda ve seralarda hava kirliliğine yol açan; her türde yakıt kullanımı ve açıkta yakma işlemi ile yakıtların yanlış depolanması önlenmelidir. Diğer taraftan, yapıların yanı sıra seralarda hava kalitesini bozmayacak nitelikte alternatif temiz enerji yakıtlarının kullanımı teşvik edilmeli. Ayrıca, sosyal yardımlarda hava kalitesini bozan kömür dağıtımı yerine, ısınma amaçlı para yardımı ile elektrik başta olmak üzere temiz enerji yakıtı kullanımı özendirilebilir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber