'Direniş' çağrısı Güneydoğu'yu karıştırdı

Terör örgütü PKK ile BDP'nin cezaevinde eylem başlatan tutuklulara destek amacıyla yaptığı eylem çağrısı Güneydoğu'yu savaş alanına çevirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2012 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bölgenin birçok il ve ilçesinde yaşları 7 ila 12 arasında değişen çocuklar gösterilerde ön saflarda yer aldı. Gün boyunca devam eden olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Aralarında polislerin de bulunduğu onlarca kişi yaralandı.

BDP'nin TBMM'de yapması gereken grup toplantısını Diyarbakır Cezaevi önünde yapmak istemesine Diyarbakır Valiliği izin vermedi. Diyarbakır Valiliği'nin, yürüyüş ve çadır kurma gibi eylemlere izin vermediği kararı telsiz anonsuyla güvenlik önlemi alan polise bildirildi. Cezaevi çevresinde yoğun güvenlik önlemi alan Diyarbakır polisi, Valilik talimatı doğrultusunda kimseyi bölgeye yaklaştırmadı. Bunun üzerine yaşanan gerginlik kısa sürede olaylara dönüştü. Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinin Mevlana Halit, Şeyh Şamil ile Huzurevleri semtlerinde çıkan olaylar gün boyunca devam etti.

Güneydoğu'daki olaylar BDP'nin Diyarbakır Cezaevi önünde grup toplantısını yapacağını açıklaması ile terör örgütünün açlık grevine destek amacıyla 'sokağa çıkın' çağrısı üzerine başladı. Bölge genelinde 'kepenkler' açılmazken belediyelerin bünyesinde çalışan halk otobüsleri hizmet vermedi. BDP'li belediyeler ise halkı adeta cezalandırarak çöpleri toplamadı. Sabah saatlerinde işyerlerini açan esnaflar, bazı terör örgütü yandaşları tarafından işyerinin kapatılması için tehdit edildi. Diyarbakır'da vatandaşlara hizmet veren dolmuşlar ise Bağlar ilçesinde taşlandı. Diyarbakır Cezaevi önünde toplanan 500 kişilik gruba polis müdahale ederek dağıttı.

BDP'LİLER ISRARLA AÇIKLAMA YAPMAK İSTEDİ

Bu gerginlikten yarım saat sonra BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ile BDP Milletvekili Aysel Aydoğan bine yakın partili ile birlikte cezaevine önünde açıklama yapmak istedi. Tüm ısrarlara rağmen polis izin vermeyince Demirtaş, Bağlar ilçesinde cezaevine yakın mesafede bulunan Dicleler Yasevi önünde açıklama yaptı.

ÇOCUKLAR POLİSE ONLARCA SES BOMBASI ATTI

Olayların en yoğun olduğu Bağlar ilçesinde üç ayrı noktada toplanan yaşı küçük göstericiler, polise onlarca ses bombası attı. Küçük çocukları yaşları büyük bazı kişilerin yönlendirdiği görüldü. Polise yaklaştıktan sonra atılan ses bombaları, el yapımı bomba özelliği taşıdığı için büyük gürültüyle patladı. Polisin müdahale ettiği gruplar kısa süre sonra tekrar toplanarak aynı eylemleri saatlerce sürdürdü. Polis gözaltına aldığı göstericilerin giysi, ayakkabı ile ellerini kontrol ederek kendisine taş atıp atmadığını anlamaya çalıştı. Görüntü ve fotoğraflardan taş attığı belirlenen kişiler gözaltına alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber