Kırsalda yetişen yaban armutları ekonomiye kazandırıldı

Yozgat'ın Sorgun İlçesine bağlı Şahmuratlı köyünde faaliyetini sürdüren Kerkenes'i Kalkındırma Güzelleştirme Yardımlaşma Derneği (ŞAHDER) 5 yıl önce kırsalda kendiliğinden yetişen yaban armutları aşılayarak elde edilen kaliteli armutları ekonomiye kazandırdı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2012 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şahmuratlı köyü sakinlerinden dernek üyesi Tahsin Baştürk, yaptığı açıklamada kırsalda kendiliğinden yetişen binlerce yaban armut'unu 5 yıl önce aşılayarak kaliteli armut elde ettiklerini söyledi.

Baştürk, "Türkiye'nin çeşitli illerinde çalışmış ve emekli olduktan sonra tekrar köyüne dönen 10 arkadaşımızla Şahmuratlı Köyü ve Kerkenes'i Kalkındırma Güzelleştirme Yardımlaşma Derneği'ni kurduk. Köylülerimizi derneğe üye yaptık. Köyümüzün her tarafına çam fidanı diktik, mezarlığı ve köyün giriş yollarını ağaçlandırdık. Köyün dağlarında kendiliğinden yetişen yaban armut ağaçlarından yaklaşık 4 binini aşıladık. Bunların yarıya yakınından verim aldık. Eskiden bu armutlara fazla talep olmazdı çünkü yaban armudu küçük olurdu. Şimdi ise aşılamayla birlikte bu yıl normal bir armut ağacından alınan verim kadar her birinden ürün aldık. Köy halkı bu armutlardan faydalanıyor. Armutları ekonomiye kazandırdık. Elde edeceğimiz gelirle köyümüzü daha da güzelleştireceğiz." dedi.

Ali Kılıçarslan da köylerinde farklı projeye imza attıklarını bu projenin ülkede örnek proje olarak gösterilebileceğini kaydetti. Kılıçarslan, ''Köyümüzün kırsalında kendiliğinden yetişen binlerce yaban armudunu aşılayarak kaliteli bol verimli armut elde ettik. Aşılama yapmadan önce pek armut olmuyordu, olsa da çok ufak olduğu için çok fazla ilgi görmüyordu. Ama aşılama sonrası oldukça yüksek oranda ürün elde edildi. Şuan armutların pazarlanması konusunda çeşitli firmalarla irtibat halindeyiz. Sivas ve Erzurum'daki bazı meyve suyu fabrikaları armutlara talip oldu. Bunların haricinde çevremizdeki diğer meyve suyu fabrikaları ile de görüşmelerimiz devam ediyor. Buradan elde edilecek gelirle köyümüze daha güzel hizmetler sunacağız. Önümüzdeki yıllarda da yine buna benzer projeler hazırlayarak bölgemize ve ülkemize faydalı işler yapacağız." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber