Hazine, bireysel emeklilik sisteminin bugün itibarıyla hayata geçtiğini bildirdi.

Haber Giriş : 27 Ekim 2003 22:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazine, bireysel emeklilik sisteminin bugün itibarıyla hayata geçtiğini bildirdi.

Kamu sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olan uygulamayla, bireylere emeklilik döneminde ek bir gelir sağlayarak refah düzeylerinin yükseltilmesini amaçlıyor.

Sistem aynı zamanda ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratarak istihdamı artıracak ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunacak.

Bugün itibarıyla emeklilik branşında faaliyet ruhsatı alan 11 şirket arasından emeklilik planlarının onaylandığı belirtilen açıklamada, sistemin 6 şirket tarafından ilk emeklilik sözleşmelerinin akdedilmesi ile birlikte başlamış bulunduğu ifade edildi.

Bugün itibarıyla emeklilik branşı faaliyeti ruhsatı alan şirketlerden Ak Emeklilik, Anadolu Hayat Emeklilik, Garanti Emeklilik ve Hayat, Koç Allianz Hayat ve Emeklilik, Oyak Emeklilik ve Yapı Kredi Emeklilik'in, emeklilik ürünlerini katılımcılara sunmaya başladığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

''Diğer taraftan, emeklilik branşı faaliyeti ruhsatı almış olmakla birlikte hali hazırda emeklilik planları incelemesi devam eden Ankara Emeklilik, Başak Emeklilik, Commercial Union Hayat ve Emeklilik, Doğan Emeklilik ve Vakıf Emeklilik emeklilik planlarının onaylanmasını müteakip, kısa bir süre içinde emeklilik ürünlerini katılımcılara sunacaklardır.''

AK EMEKLİLİK

Ak Emeklilik, bireysel emeklilik sisteminin (BES) başladığı ilk gün 1.000'in üzerinde başvuru aldı. Ak Emeklilik reklamlarında rol alan sinema sanatçısı Meltem Cumbul, şirketin ilk katılımcısı oldu.

Cumbul, emeklilik sözleşmesini Ak Emeklilik merkezinde düzenlenen törende Genel Müdür Meral Ak Egemen'den aldı. Sisteme 2.5-3 milyon kişinin katılmasını bekleyen Ak Emeklilik, 10 yılda yüzde 15'lik pazar payı, 1.5 milyar dolarlık portföy büyüklüğü ve 350 bin kişiye ulaşmayı hedefliyor.

YAPI KREDİ EMEKLİLİK

Faaliyet ruhsatı alan 11 şirketin oluşturduğu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) platformu İcra Komitesi Başkanı ve Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Giray Velioğlu, yaptığı açıklamada, Şırnak dahil Türkiye'nin çeşitli yerlerinden konuyla ilgili soru yönelten, muhtemel plan alışına yönelik randevu isteyen müşterileri olduğunu söyledi. Velioğlu, ''İlk sözleşmeleri yaptık. Gidişattan memnunuz'' dedi.

Yapı Kredi Emeklilik'in, katkı payı 30-200 dolar arasında olan ''hazır emeklilik'' ile katkı payı 60 dolardan başlayıp üst limiti bulunmayan ''kişiye özel'' iki plan sunduğunu anlatan Velioğlu, ''Pazarda iddialıyız, yüzde 33'lük pay hedefliyoruz'' diye konuştu.

OYAK EMEKLİLİK

Oyak Emeklilik Genel Müdürü Gökhan Dereli de beklentilerinin üstünde talep geldiğini belirterek, ''İlk gün için iyi. İnsanlar bol bol bilgi alıyorlar. Sözleşme yaptıranlar, bizim beklentilerimizin üstünde'' dedi.

Oyak Emeklilik olarak ilk yıl 60-70 bin katılımcıyı bünyelerinde tutmayı, 20 milyon dolar fon yönetmeyi planladıklarını, yüzde 10-12 civarında pazar payına ulaşmayı hedeflediklerini bildiren Dereli, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının yanı sıra hedef gruplarına yönelik özel ürünler geliştirdiklerini anlattı.

GARANTİ EMEKLİLİK

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Tunçay da ilk gün için iyi bir talep olduğunu söyledi. İstanbul başta olmak üzere Marmara bölgesinden daha fazla talep geldiğini ifade eden Tunçay, her bölgede satışların önümüzdeki haftalarda artmasını ümit ettiklerini kaydetti.

140 kişilik satış kadrosuyla hizmet verdiklerini, farklı risk/getiri düzeyine göre dört ürün geliştirdiklerini anlatan Tunçay, ''Bireysel emeklilik alanında 100'er trilyonluk 6 adet emeklilik fonu kurduk. İlk 10 yıl içinde yüzde 15-20 pazar payıyla 400 bin katılımcı,1 milyar dolar civarında portföy büyüklüğü hedefliyoruz'' dedi.

ANADOLU HAYAT
Anadolu Hayat Genel Müdürü Mustafa Su da ilk günün iyi geçtiğini söyledi. Su, ''Baştan beri biliyorduk, öyle peynir ekmek gibi satılan bir ürün değil. Her müşteri ile oturup uzun boylu değerlendirme yapmak gerekiyor. Ama, ilk gün sonuçları olarak bakacak olursak tatminkar. Bugün arayan çok sayıda insan var. İlk sözleşmeler yapılarak gerçek satışlar da başladı'' dedi.

9 adet emeklilik fonu kurduklarını, 15 trilyona yakın sermaye koyduklarını belirten Su, şu anda katılımcılara standart emeklilik planı sunduklarını, önümüzdeki günlerde mesleklere, yaşa ve başka kriterlere göre özel ürünler geliştireceklerini bildirdi.
Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber