İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Üniversitelerarası Kurul, 20 bin akademisyenden görüş istedi. Görüşleri dokuz çalışma grubu inceleyecek.

Haber Giriş : 28 Ekim 2003 05:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'le YÖK üzerine uzlaşan Üniversitelerarası Kurul, 20 bin akademisyenden görüş istedi. Görüşleri dokuz çalışma grubu inceleyecek ve 15 Aralık'a kadar çerçeve yasa yapılacak.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) arasında YÖK taslağına ilişkin varılan uzlaşmaya göre, YÖK yasasının bütünü değiştirilmeyecek. Bunun yerine, üniversitelerce çerçeve yasa hazırlanacak. ÜAK, dokuz çalışma grubunda incelenecek görüşler ile TÜSİAD, TÜBA ve TÜBİTAK gibi kuruluşların raporlarını dikkate alacak ve 15 Aralık'a kadar yasayı hazırlayacak.

Çerçeve yasanın ana ilkeleri, üniversitelerden gelen görüşlerle şekillenmeye başladı. Çerçeve yasanın en önemli ilkesi, idari ve mali özerklik olacak.

Torba bütçe önerisi
Çerçeve yasaya göre, her üniversite yönetmeliğini yapabilecek, kendi yasal çerçevesi içinde serbestçe hareket edebilecek. Üniversitelere getirilecek idari ve mali özerklik, kanunla korunacak. Akademik özerkliğin boyutu artacak. En çok, mali özerklik kavramına önem verilecek. Mevcut bütçe sisteminin üniversitelerinaraştırma faaliyetini engellediğini belirten rektörler, torba bütçe uygulamasına çerçeve yasada da yer verme kararı aldı. Torba bütçe uygulaması ile üniversiteler, kendilerine ayrılan kaynakları tek kalemde tahsis edebilecek. Bu bütçeyi başka kaynaklarla birleştirerek, ihtiyaç ve önceliklerine göre kullanacaklar. Üniversitelerden ayrılan kaynakları verimli kullanmaları için 'stratejik planlama' istenecek.
Bütçedeki kaynak kullanımında Sayıştay denetimi sürecek. Ayrıca Maliye Bakanlığı ve üniversitelerin bünyelerindeki denetim birimleri de bütçeyi denetleyecek. YÖK, üniversitelerin performansını izleyecek.
YÖK, yetkilerinin bir kısmını üniversite senatolarına devredecek. YÖK'te genel kurulun yerini, 15 ya da 17 kişilik yürütme kurulu alacak.

ÜAK küçülüyor
Fulltime çalışacak yürütme kurulu üyelerinin üçte birini hükümet, üçte birini cumhurbaşkanı belirleyecek. Çerçeve yasayla daha aktif yapıya kavuşacak ÜAK bünyesinde, Etik Kurulu, Araştırma Kurulu ve Yüksekokullar Kurulu aktif hale getirilecek. ÜAK bünyesinde akreditasyon kurulu da oluşturulacak. ÜAK daimi yönetim kurulu olacak. ÜAK hantal yapısından kurtulacak. Üye sayısı azaltılacak. ÜAK'ta her üniversitenin ikinci bir üyesi olmayacak. Rektörlerin dört senede bir, iki kez üst üste seçilmesine olanak sağlayacak çerçeve yasada, rektörler, kadroları için Maliye, Devlet Personel ve Başbakanlığa gitmekten kurtarılacak.

TÜSİAD'la ortak nokta
Rektörlerin ana ilkelerini belirlediği çerçeve yasa, TÜSİAD'ın önerileri ile örtüşüyor. Geçtiğimiz hafta yayımlanan TÜSİAD raporunda, hükümete çerçeve yasa hazırlanması önerisi getirilmişti. TÜSİAD raporu ile ÜAK'ın YÖK tasarısının ortak noktaları, şöyle: Üniversitelerin nasıl yönetileceğinin her üniversite için tespit edilecek yönetmeliklere bırakılması, ÜAK'ın hantal yapıda olduğu ve üye sayısının azaltılması, YÖK'ün yürütme kurulu üye sayısının 15'e indirilmesi, üniversitelere özerklik getirilmesi.
TÜSİAD raporunda, rektörlerin bir dönem için seçilmesi gerektiği önerilirken, adayların en az beş yıllık profesör olması ve görev sürelerinin altı yıldan fazla olmaması gerektiği belirtiliyordu. Çerçeve yasada ise rektörlere dört yıllık görev süresi, iki kez üst üste seçilebilme hakkı getirilmesi düşünülüyor. Ayrıca TÜSİAD 2547 sayılı yasanın tek tipçi ve merkeziyetçi bir yapısı olduğunu savunuyor. ÜAK ise 2547 sayılı yasayı, anayasa olarak kabul ederek, çerçeve yasayı 2547 üzerine oturtuyor. TÜSİAD ile ÜAK, Anayasa'nın 130 ve 131. maddelerinin değiştirilmesi konusunda da farklılıklar var. TÜSİAD hazırladığı raporda Anayasa'nın 131. maddesinin mutlaka gözden geçirilmesinin gerekliliğine işaret ediliyor. ÜAK ise Anayasa maddelerinin şu anda değiştirilmesine karşı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber