Üç gün hastalığı hayvan ölümlerine neden oluyor

Mersin'in Tarsus ilçesinde faaliyet gösteren Tarsus Süt Üreticileri Birliği, hayvan ölümlerine neden olan üç gün hastalığı ile ilgili açıklama yaptı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2012 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birlik Başkanı Yılmaz Karabulut, hastalığın tipik olarak üç safhasının tanımlandığını vurgulayarak şöyle konuştu: "Akut ateşli dönem, özellikle süt sığırlarında aniden ortaya çıkar. Sığırlar ateşle birleşik semptomlar gösterir. Rectal ısı ise genelde 40 derecenin üstündedir. Hasta hayvanların ortalama yüzde 50'si titrer. Hasta sığırlar sırtlarını kamburlaştırır, burunlarından ve ağızdan akan salya akar ve kafalarını aşağıda tutarlar. Sık sık göz ve burun akıntısı vardır. Yeme ve geviş getirme durur, özellikle süt sığırlarında süt verimi düşer. Kulaklar aşağıya düşer." dedi.

Karabulut, hastalığın ikinci safha bir ya da daha fazla bacaklarda kas güçsüzlüğü ve topallığa neden olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Topallık bacaklar arasında değişebilir. Eklemlerde gözle görülebilen şişlik olabilir. İyileşme döneminde, etkilenen hayvanların büyük çoğunluğu yem yemeye su içmeye devam eder. Hastalıktan çok etkilenmiş iyi kondisyonlu ağır hayvanlar kilo kaybedebilir. Bazı hayvanlar kas hasarından veya dirençli mücadeleden dolayı spinal kanala zarardan dolayı yerde kalabilir. Genellikle, yaklaşık yüzde 1 ölüm ya da yıkımlanma olur. Çünkü ayağa kalkamazlar hatta bu durum yüzde 10'a kadar çıkabilir, üç gün hastalığından kurtulan bazı hayvanlar bel omurunun zarara uğramasından dolayı sendeler. Salgınlar süresince üç gün hastalığının teşhisi sürü içerisinde hastalığın hızlı yayılması, topallık, kas güçsüzlüğü, ağrı, hızlı solunum ve kısa süren ateşin varlığı ile anlaşılır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber