Adalet Bakanlığı adli tatili kaldırmaya karar verdi. 45 günlük izin süresi 30 güne düşecek. Hakim ve savcılar istedikleri tarihlerde izin kullanabilecek.

Haber Giriş : 28 Ekim 2003 05:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adalet Bakanlığı adli tatili kaldırmaya karar verdi. 45 günlük izin süresi 30 güne düşecek. Hakim ve savcılar istedikleri tarihlerde izin kullanabilecek.

Adalet Bakanlığı adli tatilin kaldırılması, hakim ve savcıların 45 gün yerine 30 gün izin kullanmasını öngören bir çalışma başlattı. Hazırlanan taslağa göre, hakim ve savcılar da istedikleri dönemde izin kullanabilecekler. Adalet Bakanlığı'nın yargı reformu, yargı sürecinin hızlandırılması ve adliyelerdeki dava sayısının düşürülmesi için yaptığı çalışmaların arasında adli tatilin kaldırılması da yeralıyor.

Her yıl 20 Temmuz'da başlayan 5 Eylül'de son bulan adli tatil tartışmalarına kulak veren Adalet Bakanlığı adli tatilin kaldırılması için çalışmalara başladı. Hazırlanan kanun taslağına göre 45 gün olan izin günü 30 güne indirilecek. Ayrıca hakim ve savcılar da diğer devlet memurları gibi istedikleri tarihlerde izin kullanabilecek.

"Adaletin tatile çıkması" mı?

Hazırlanan taslağın gerekçesinde ise adli tatilin "adaletin tatile çıkması" gibi algılandığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "Adli tatilin oluşumuna kaynaklık yapan ekonomik ve sosyal şartlar, adli tatilin kabul amacı da bugün artık bulunmamaktadır. Günümüzde bankacılık gibi bir kısım hizmetler internet ortamında 24 saat vatandaşlara sunulurken adalet gibi hizmetlerin tatile uğramasının haklı gerekçesi olamaz. Uygulamada adli tatil, adaletin de tatile çıkması gibi algılanmakta veya bu sonuç adli tatil sürecinde fiilen gerçekleştiğinden, tepkiler adli tatile büsbütün karşı olmak şeklinde oluşmaktadır." Adli tatil döneminde nöbetçi mahkemelerin genellikle erteleme ve usulen karar verdiği belirtilen gerekçede, mahkemelerin adli tatil süresince felç olduğu, tatil bitiminde ise dava dosyalarının yığıldığı ifade edilerek, kamuoyunda "adli tatil adil mi?" tartışmasının olduğuna işaret edildi.

Memurlar gibi 30 gün tatil

Diğer devlet memurlarının 30 gün izin kullanmasına rağmen, her geçen gün yükü artan yargının 45 gün tatil yapmasının toplumda yargıya olan güveni sarstığı kaydedilen gerekçede, "Bunun için adaletin hızlı, etkin, güvenli sağlanmasının önündeki engellerden birisi olan adli tatile ilişkin kurallar ve kurumlar yeniden gözden geçirilerek, hakim ve savcılara da diğer kamu görevlileri gibi genel bir adli tatil yerine ferdi tatil, yani izne çıkma yönteminin en kısa sürede kabul edilmesi gerekir" denildi.

yenisafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber