7 bin yıllık Mardin'de 6 dilde şiir okundu

Mardin Artuklu Üniversitesi'nce düzenlenen '1.Uluslararası Şiir Festivali'nde Arapça, Farsça, İbranice, Kürtçe, Süryanice ve Türkçe olmak üzere 6 dilde şiirler okundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Kasım 2012 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin'de bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Zinciriye Şairleri Buluşması etkinliklerine katılmak için kente gelen 21 şair, barış çağrısı yaptı.

Türkiye, Suriye, İran, Irak, İsrail ve Tacikistan'dan gelen şairler, 700 yıllık tarihi Zinciriye Medresesi'nde bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oflaz, 1'inci Uluslararası Zinciriye Şairleri Buluşması kapsamında Mardin'de toplanan sanatçı ve şairlerin Arapça, Farsça, İbranice, Kürtçe, Süryanice ve Türkçe dillerinde şiir okunduğunu belirterek, 7 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Mardin'de bir ilke imza attıklarını söyledi.

Şair Buluşmaları Koordinatörü şair Cengiz Aydın ise Mardin'in binlerce yıldan beri onlarca medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, şiirlerin en Türkiye'de çok Mardin'e yakıştığını söyledi. Şair Buluşmaları'na, bölgede konuşulan bütün dillerde 'tutsak etmeden, esir almadan bir arada tutan, birleştiren' anlamına gelen 'Zinciriye' ismini verdiklerini ifade eden Aydın, şöyle konuştu: "Şiirin olduğu yerde savaş olmaz, kan olmaz. Şiirin olduğu yerde barış konuşulur. Bizler de burada barışı konuşmak için bir araya geldik. Şairler 6 dilde barış mesajı verecek, bölgedeki savaşların bitmesi çağrısını yapacak. Bir şiiri terennüm ettiğinizde ya da onun ortaya çıkması için bir kanal olduğunuzda, şiirin size bahşettiği ulvi bir his vardır. Belki şiir yaralarımıza hemen merhem olmaz, onunla yaralarımız belki hemen onmaz. Ama has şiirin, iyi şiirin yayıldığı, herkesin dilinde, şiirin ve onun iyiliğinin olduğu bir dünyanın, şimdikinden çok daha güzel ve yaşanası olacağı muhakkaktır.? dedi

Geleneksel olarak düzenlenecek festivalde, her yıl, bir şairin, şeref konuğu olarak ağırlanacağını ve ilk isim olarak, şair ve yazar Hilmi Yavuz'un seçildiğini kaydeden Aydın, "Mardin'in çeşitli tarihi mekânlarında kurulacak atölye çalışmaları, panel ve şiir sunumlarının da yer alacağı 1'inci Uluslararası Zinciriye Şairleri Buluşması'na Türkiye, Suriye, İran, Irak, İsrail ve Tacikistan'dan 21 şair katılıyor.? diye konuştu

Şair Buluşması'na katılan Iraklı şair Kava Nemir, Türkiye'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Buraya şiiri konuşmak için geldik. Türkiye'de farklı ülkelerden gelen şairlerle bir arada olduğumuz için çok mutluyum. Biz şairler, birbirimizin dilini anlamazsak da söylemlerimiz, mesajlarımız birdir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber