Danıştay, kamu kurum ve kuruluşlarının gizlilik dereceli birimlerinde çalışacak personelin yakınları ve birinci derece akrabalarının da güvenlik soruşturmasından geçirilmesine onay verdi.

Haber Giriş : 28 Ekim 2003 20:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Danıştay, kamu kurum ve kuruluşlarının gizlilik dereceli birimlerinde çalışacak personelin yakınları ve birinci derece akrabalarının da güvenlik soruşturmasından geçirilmesine onay verdi.

İçişleri Bakanlığı'nın, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği'nin uygulaması konusunda yaşadığı tartışmalara son noktayı Danıştay koydu.

İçişleri Bakanlığı'nın başvurusu üzerine konuyu görüşen, Danıştay 1. Dairesi, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında kişinin içinde bulunduğu ortamın dikkate alınacağı hükmüne yer verildiğine dikkat çekerek, "ortam" tanımının içine kişinin ailesi, akrabaları ve sosyal çevresinin de girdiğine işaret etti.

Danıştay kararında, "son derece önemli görevlerde çalıştırılacak kişiler hakkındaki her bilginin onun içinde bulunduğu ortam da dahil olmak üzere bilinmesinin toplumun ve devletin güvenliği açısından yaşamsal öneme sahip olduğu" belirtilerek, güvenlik soruşturmasına kişinin baba, anne, eş ve kardeşlerinin de dahil edilebileceği bildirildi.

KARARI DEĞERLENDİRME KOMİSYONU VERECEK

Danıştay, toplanan bilgilerin talep makamlarına bildirilip bildirilmeyeceği konusuna da açıklık getirdi.

Danıştay, yaptırılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda elde edilecek bilgilerin olumsuz olması halinde kişinin istihdam edilip edilmeyeceğine ise "Değerlendirme Komisyonu"nun karar vermesini öngördü. Buna göre, kişi ve ailesi hakkındaki her türlü bilgi, doğrudan bu Komisyonu'na ulaştırılabilecek.

"CEZALANDIRMA DEĞİL"

Değerlendirme Komisyonu, yasaya göre, Başbakanlık ve Bakanlıklarda müsteşarın, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında en üst amirin, üniversitelerde rektörün, illerde valinin başkanlığında, personel birim amiri, hukuk müşaviri ile güvenlik işlerinden sorumlu birim amirinden oluşacak.

Yasa, Türk Silahlı Kuvetleri'ndeki komisyonun ise kurumun kendi yönergeleri ile belirlenmesini hükmediyor.

Danıştay kararında, kişinin yakınları ve birinci derece akrabalarının güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasından geçirilmesinin, onlar bakımından bir cezalandırma olarak değerlendirilmemesi gerektiği de belirtildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber