İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Ankara'da ?parmak ısırtan' uygulama

Haber Giriş : 05 Ekim 2005 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in başlattığı ?parmak izi ile personel devam izlenimi? uygulaması parmak ısırtıyor.

Milyarlarca lira harcanarak getirilen parmak izi okuma cihazlarının fonksiyonlarını yerine getirmemesi nedeniyle birçok yerde eski yöntemlere geri dönüldü.
Belediyenin açtığı ihaleyi alan Doucart isimli firmaya, 120 parmak okuma cihazı, diğer teknik ekipman ve yazılım için toplam 461 milyar 400 milyon lira ödenmiş, uygulama belediye ile EGO ve ASKİ Genel müdürlüklerinde 15 Eylül tarihinde başlatılmıştı. Böylece eskiden işe giriş-çıkışlarda imza atan kamu emekçileri ile kart basan işçilerin işe devamının denetlenmesi için parmak izi uygulamasına geçilmişti.

İhale şartnamesi ve sözleşmesi uyarınca toplanan parmak izlerinin sisteme ilk yüklenmesiyle birlikte tüm personelin kayıt altına alınması gerekiyordu. Ancak bazı belediye emekçilerinin parmak izi vermeyi reddetmesi nedeniyle bu hüküm yaşama geçirilemedi. 24 Ağustos 2005 tarihli ?Muayene Komisyon Raporu?nda ?Teslim alınan malzemelerin yüzde 100 göz muayenesi yapıldı. Şartnameye uygun olduğu görüldü? ifadesi yer almasına rağmen kısa sürede cihazlarla ilgili birçok sorun başgösterdi.
Belediye emekçilerinden edindiğimiz bilgiye göre çok sayıda cihaz, parmak izlerini ve kendilerine verilen şifre numaralarını tanımlayamazken, birçok noktadaki cihazın takvim ve saat ayarlarının bile güncellenmediği görüldü. Teknik şartnamede ?yazılım tarafından mevcut veriler kullanılarak personelin işe devamı ile ilgili 10 ayrı başlıkta rapor alınabileceği? belirtiliyor. Ancak cihazların parmak izlerini bile okuyamaması nedeniyle bu hüküm de yaşama geçirilemiyor.

Yaşanan sorunlar nedeniyle parmak izi uygulaması için çalışanlarına baskı yapan, parmak izi vermeyi reddeden belediye emekçilerini süren belediye yönetimi, geri adım atmaya başladı. Parmak izi ile personel takibinin yapılamaması nedeniyle, birçok birimde parmak izi okutma zorunluluğu kaldırılarak, eski yöntemlere geri dönüldü.
?Uygulamaya son verilmeli'

Büyükşehir Belediyesi'nde örgütlü olan Tüm Bel-Sen Ankara 1 No'lu Şube Yöneticisi Sadrettin Aydemir, çalışanların parmak izi toplanırken firma ile hiçbir güvenlik anlaşması yapılmadığını, parmak izlerinin başka amaçlarla da kullanılabileceğini belirterek, belediye emekçilerinin geleceğinin tehlikeye atıldığını söyledi. Parmak izi uygulamasının büyük ölçüde işlemediğini kaydeden Aydemir, halktan toplanan vergilerin bu uygulama ile çöpe atıldığını dile getirdi. Aydemir, uygulamadan vazgeçilmesini istedi.

Görüşlerine başvurmak istediğimiz belediye yöneticileri ise telefonlarımıza yanıt vermedi.

evrensel.net

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber