Hükümet, ÖSS değişikliğini 2004 yılına bıraktı

Haber Giriş : 29 Ekim 2003 12:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümet, ÖSS değişikliğini 2004 yılına bıraktı

Hükümet, çalışmaları uzun süredir devam eden ve tartışmalara neden olan Yükseköğretim Yasa Taslağı ile Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) değişikliğini 2004 yılına bıraktı.

Resmi Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında yayımlanan ?2004 Yılı Programı'nda, ?YÖK ve ÖSYM ile ilgili yasal düzenleme çalışmaları tamamlanacaktır? denilerek, düzenlemelerin yeni yıla bırakıldığı açıklanmış oldu. Hükümet programında, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), ?yükseköğretimin uzun vadeli planlamasını yapan, bu plan kapsamındaki uygulamaları değerlendirerek öneriler geliştiren ve yükseköğretim kurumları arasında eşgüdümü sağlayan bir kurum olarak yeniden yapılandırılacağı' belirtiliyor. Programda, ÖSYM'nin de, ?üstlendiği sınavlarla ilgili görev ve sorumluluklarına bağlı olarak YÖK'ten bağımsız bir kurum statüsüne kavuşturulacağı' kaydediliyor. Programda ayrıca, mesleki ve teknik lise mezunu öğrencilerin üniversiteye girişteki dezavantajlı konumunun devam ettiği belirtilerek, yükseköğretime giriş sisteminin, ?öğrencilerin ilgi ve kabiliyetlerine uygun yükseköğretim programlarına yerleştirilmelerini sağlayacak bir yapıya kavuşturulacağı' ifade ediliyor.

Mesleki eğitime ağırlık verilecek

Hükümetin 2004 yılı programında, üniversitelerin ?paralarını istedikleri gibi kullanamadıkları, bu yüzden de torba bütçe sistemine geçilmesi gerektiği' yönündeki eleştirilerini giderecek açıklamalar yer alıyor. Programda, üniversitelerin işlevlerini yerine getirebilmesi amacıyla bilimsel özgürlüğe tam olarak kavuşturulacağı, mali kaynakları yeterli olanlardan başlamak üzere idari ve mali özerkliğe sahip olmalarının sağlanacağı anlatılıyor. Programa göre; öğretim üyesi yetiştirme kaynağı olarak araştırma görevliliği cazip hale getirilecek. Yurtdışındaki başarılı yerli ve yabancı öğretim elemanlarının ülkeye gelmesi için gerekli şartlar hazırlanacak.

Akademik terfiler, objektif kriterlere bağlanacak. Kadrosuzluk, akademik terfiyi engelleyici bir faktör olmaktan çıkarılacak. Mesleki ve teknik eğitime ağırlık verilecek. Hükümet programları, kalkınma planları ışığında o yıl yapılacak icraatları içeriyor. Her yıla özel bir hükümet programı yayınlanıyor. Ancak geçmiş yıllarda programlarda yer alan hedeflerin hayata geçirilememesi, programlara olan güveni sarsıyor. 2004 programında da eğitim alanında önceki hükümetlerin hedefleri tekrarlanıyor.

Öte yandan YÖK Genel Kurulu, 31 Ekim 2003 Cuma günü toplanarak ÖSS kılavuzunu onaylayacak ve ÖSS takvimini belirleyecek. ÖSYM'nin hazırladığı ÖSS kılavuzunu görüşecek olan YÖK, 2004 ÖSS sistemini karara bağlayacak. Bu durumda, 2004 ÖSS ile ilgili hukuki süreç tamamlanmış olacak. ÖSS sistemiyle ilgili daha sonra bir yasa değişikliği yapılsa bile bunun 2004 ÖSS'yi etkilemesi söz konusu olmayacak. Çünkü, mevcut uygulamada avantajlı olan lise öğrencilerinin ?kazanılmış hakları' ortaya çıkacak.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber