Türkçe, AB'nin 25'inci resmi dili olacak...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2005 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyanın en büyük tercüme merkezi olarak bilinen AB'nin resmi dillerin sayısının, Bulgaristan ve Romanya'nın ardından Hırvatistan ve Türkiye'nin üye olmasından sonra 25'e yükseleceğine dikkat çekildi.

AB'nin halen 20 resmi dili bulunuyor. Bu diller İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Danimarkaca, Yunanca, Hollandaca, Portekizce, Finlandiyaca, İsveçce, Çekçe, Estonyaca, Letonyaca, Litvanyaca, Macarca, Maltaca, Polonyaca, Slovakyaca ve Slovenyaca'dan oluşuyor.

AB Daimi Temsilciler Komitesi'nde (COREPER) varılan bir anlaşlama uyarınca İrlanda dili, 1 Ocak 2007 itibariyle Birliğin 21'nci resmi dili olacak.

Romanya ve Bulgaristan'ın 2007 yılında üye olmaları öngörülüyor. Böylece, AB'nin resmi dillerinin sayısı 23'e yükselecek.

Halen iki aday ülkesi olan Türkiye ve Hırvatistan'ın ne zaman üye olacağı bilinmiyor. Ancak Hirvatistan'ın Türkiye'den önce üye olması olasılığı büyük gibi görünüyor.

Beklentilerin gerçekleşmesi halinde Hırvatça, Birliğin 24'ncü dili olacak.

Türkiye'nin üye olması ile Türkçe de AB'nin resmi bir dili olacak. Böylece, Birliğin resmi dillerin sayısı 25'ye çıkacak.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün üyelik müzakerelerinin açılışında İngilizce değil, Türkçe konuşarak bir ilke gerçekleştirdi. Gül'ün konuşması, Bakanlıktan Lüksemburg'a götürülen iki tercüman tarafından tercüme edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber