Çevreci solucanlar Alaşehir'de

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde "Gediz Dostu Çevreci Solucanlar" projesi kapsamında tanıtım semineri verildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2012 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Derneği tarafından yürütülen, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Manisa Ziraat Odası ve Menemen Ziraat Odası'nın destekleriyle uygulanan "Gediz Dostu Çevreci Solucanlar" projesi kapsamında Alaşehir'de çiftçilere solucanları anlattılar. Toplantıyı düzenleyen Ege Ege Derneği Proje Koordinatörü Alp Tunay, "Projemizin amacı Gediz Havzası'nda solucan gübresi üretimi ve kullanımını yaygınlaştırarak tarım alanlarının ve su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Gediz Havzası su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunmak üzere kimyasal gübreye alternatif olarak, çiftçileri solucan gübresi üretimine ve kullanımına teşvik etmeyi amaçlıyoruz.Proje kapsamında üretilen solucan gübresi ile toprağın organik madde içeriği ve su tutma kapasitesi artırılarak sulamada ihtiyaç duyulan su miktarının yüzde 40 ile yüzde 60 oranında azaltıyor. Solucan üretimi çok kolay. Bu konuda destek isteyen üreticilere her türlü desteği verebiliriz. Bu bölgede beş adet solucan üretim merkezi kuruldu. Burada da kurmak isteyen kurum veya kişilere gereken desteği verebiliriz. Solucan gübresi kullanımı toprakta kimyasal kirliliği ortadan kaldırır.Toprağın organik madde içeriğini artırır. Toprağın su tutma kapasitesini yüzde 40-60 oranında artırır. Kök gelişimini hızlandırır. Buna benzer bir çok yararını sayabiliriz." dedi.

Toplantıya katılan diğer konuşmacı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Görevlisi Proje Danışmanı Fatih Özden, "Bu çalışmaların her hangi bir ticari amacı yok, çalışmaları değişik kurumlar destekliyor. Sadece dünyanın en kaliteli üzümünün yetiştiği ve her türlü tarıma uygun olan Gediz Havzası'nın yaşatılması için çabalıyoruz." dedi.

Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, "Bu çalışmayı yürüten ekibe her türlü desteği vermeye hazırız. Bugün bu toplantıya katılım için 8 bin 500 üreticimize mesaj gönderdik. Katılım bizi mutlu etmedi. Daha çok katılımcı bekliyorduk. Üretici olarak zaten sorunlarımıza sahip çıkmayı bilmiyoruz. Ancak bu tür tanıtımlar böyle böyle çoğalır. Yılmadan bıkmasdan mücadelemizi sürdüreceğiz." diye konuştu.

Toplantı sonunda katılan üreticilere birer poşet örnek solucan gübresi hediye edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber