Kredi kartı borcu vatandaşı matematik mühendisi yaptı

Haber Giriş : 07 Ekim 2005 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi kartları mağdurlarının sayısı gün geçtikçe artarken vatandaş kendine özgü yöntemlerle bu borçlardan kurtulmaya çalışıyor. Türkiye'de her ay ortalama 14 bin kişi kredi karti borcu nedeniyle temerrüde düşüyor ve banka takibatına uğruyor. Kredi karti ile yapılan hesapsız harcamalar sonucu ödenmeyen borçlar BDDK ve Merkez Bankası'nın son verilerine göre 1.2 katrilyon lirayı yani 885 milyon doları buldu.

Halen vatandaşların kredi karti ile yaptıkları ve ödemedikleri tutar ise 16.1 katrilyon lira seviyesinde. Vatandaşlar bu borcun da temerrüde düşmemesi ve yasal takibata uğramaması için türlü türlü modeller geliştiriyor. Kredi karti borcu ödemekte kullanılan en klasik yöntem başka bir bankadan tüketici kredisi alarak kredi karti borcunu ödemek. Ya da bir karttan çektiği nakit ile diğer kartin borcunu kapamak. Ancak bu yöntemlerin pahalıya geldiğini gören vatandaşlar, uyanık esnafın da yardımı ile yeni yöntemler geliştirmeye başladılar.

Bir kartının ödeme günü gelen ancak diğer kartından da nakit çekerek yüklü faiz ödemek istemeyenler için modern tefeciler ortaya çıkti. Bazı işyerleri (beyaz eşyacılar ağırlıkta) vatandaşın kartından örneğin 1.000 YTL'lik miktarı alışveriş yapılmış gibi çekiyor. Kart sahibine anlaşmaya göre 900 YTL veriyor. Kalan 100 YTL'yi ise bu işin komisyonu olarak kendisi alıyor. Bankacılar bu yöntemin akıllıca olduğunu düşünüyor ve şu yorumu yapıyor:

Kredi kartına özel modern tefeciler "Pek çok kişi bir kartından nakit çekip diğerini ödüyordu. Ancak nakit çekme faizi yüksek. O yüzden böyle modern tefeciler türedi. Mal satmış gibi yapıyorlar, banka faizinden daha düşük bir miktarı komisyon olarak alıp, kart sahibine nakit veriyorlar. Kredi kartlarında nakit çekimlerde faiz anında başlıyor. Bunun hesabını yapıyorlar ve komisyonu da bu orandan daha aza gelecek şekilde ayarlıyorlar."

Bunun yara sıra kredi kartı borcundan kurtulmak isteyen vatandaşların imdadına bir de kuyumcular yetişti. Kuyumcuların kredi kartına 12 aya varan taksitle altin satmasını fırsat bilen kart borcu olan vatandaşlar bir finansal mühendislik harikası çıkarttılar. Kuyumcudan 12 ay taksitle altin alan vatandaşlar altını başka bir kuyumcuda bozduruyor ve nakit alıyor. O nakitle de gidip diğer kartının borcunu kapatıyor. (Alım ile satım arasında çok fark olmaması için genellikle Cumhuriyet altını ya da 22 ayar işçiliği düşük bilezikler tercih ediliyor. Ancak çoğu kuyumcu sadece ziynet olarak kullanılan altın setlere vade yapıyor.)

Kuyumcular da kredi kartına taksit yapmaya başladıktan sonra satışların arttığını kabul ediyorlar. Vatandaşın kredi kartlarının borçlarından kurtulmak için kendilerinden altın satın aldığını ve bunu daha sonra iki sokak ötedeki kuyumcuya sattığını anlatan Safir Kuyumculuk'un sahibi "Vatandaş kendini kurtarmak için çareler arıyor. Sonuçta yaptığı şey yasal. Sadece faiz ödemekten kurtulmak için aklını kullanıyor" dedi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber