İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hükümet, sınav kitapçığının basımının ertelenmesi yönündeki talebini reddeden ÖSYM'yi yeni yasayla by-pass etmeye hazırlanıyor.

Haber Giriş : 31 Ekim 2003 05:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümet, sınav kitapçığının basımının ertelenmesi yönündeki talebini reddeden ÖSYM'yi yeni yasayla by-pass etmeye hazırlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı YÖK Yasa taslağını, gelen tepkiler üzerine rafa kaldıran hükümet, şimdi Rektörler Kurulu'nun hazırlayacağı çerçeve taslağı bekliyor. Hükümet, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in sınav kitapçığının basımının ertelenmesi yönündeki talebini reddeden ÖSYM'yi de yeni yasayla by-pass etmeye hazırlanıyor. YÖK Yasa taslağının gördüğü tepkiler üzerine imam-hatip liselerinin üniversite sınavında diğer liselerle eşit konuma getirilmesine yönelik bir yasa tasarısını TBMM'ye sunan hükümet, üniversitelerin yanı sıra, askeri kanattan gelen uyarılar üzerine geri adım atmak zorunda kalmıştı. Tasarıyı, TBMM'de alt komisyona sevkeden hükümet, bu arada YÖK Yasası'na hız vererek, imam-hatiplerle ilgili düzenlemeyi de YÖK Yasası'na dahil ederek çıkarma eğilimine girdi.

Rektörlerle yapılan uzlaşma görüşmelerinin ardından, yeni tasarının, Milli Eğitim Bakanlığı'nca değil, Rektörler Kurulu'nca hazırlanması konusunda uzlaşmaya varıldı. Hükümet, YÖK Yasası'nın içeriğinin büyük oranda değiştirilmesi yerine, ilkesel değişikliğe gidilecek 'çerçeve yasa' tasarısı hazırlanması konusunda da uzlaştı. AKP kurmayları, Rektörler Kurulu'nun hazırlayacağı taslağın 15 Kasım'a kadar tamamlanarak hükümete sunulabileceğini belirtiyorlar. Rektörlerin hazırlayacağı taslağı, sadece yasa yazım diline uygun biçimde düzenleyerek tasarı haline dönüştürecek olan hükümetin, aynı hafta içinde tasarıyı TBMM'ye sunması bekleniyor.

Bu durumda yasanın Meclis'teki görüşmelerinin de Aralık ayı içinde tamamlanabileceği vurgulanıyor. Hükümet de böylece, Acil Eylem Planı içindeki bir yıllık hedefler arasında yer alan YÖK Yasa değişikliğini gerçekleştirerek sözünü tutmuş olacak. ÖSYM'nin, Çelik'in talimatına rağmen, üniversite sınav kılavuzunun basımını durdurmaması, AKP'yi ara formül uygulamaya itti. Kurmaylar, kılavuzun basımının, yapılan değişikliğin bu yıl uygulanmasına engel oluşturmayacağını ifade etti-

ler. Yasaya konulacak bir ek madde ile sınav sistemindeki değişiklik, bu yılki sınavlar için de geçerli olacak. Ayrıca sınav kılavuzunda bazı kodlama değişikliklerinin gerekmesi ihtimaline karşılık da 'ek kılavuz' basılacağı, yine geçici madde olarak yasaya konulacak.

Böylece hükümet, Milli Eğitim Bakanı'nın talimatını reddeden ÖSYM'yi by-pass ederek kendi isteği doğrultusunda hazırlık yapılmasını sağlamayı hedefliyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber