Yerel yönetimlerde yeni dönem

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2005 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediye ve il genel meclislerinin çalışma usul ve esaslarını belirleyen yönetmelikler Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. İşte bazı satır başlıkları...

İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği'ne göre belediye meclisi mahalli idareler seçim sonuçlarının ilanını takip eden 5. gün belediye başkanının başkanlığında kendiliğinden toplanacak.

Bu toplantıda üyeler arasından ve gizli oyla birinci ve ikinci başkan vekilleri ile 2'si yedek olmak üzere en az 4 katip üye 2 yıllığına seçilecek. 2 yıldan sonra seçilecek başkanlık divanı, yapılacak ilk mahalli idareler seçimlerine kadar görev yapacaklar. Toplantıda ayrıca encümene üye seçimi ve il ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 10 binin üzerindeki belediyelerde plan ve bütçe komisyonuna, imar ve bayındırlık komisyonuna ve diğer komisyonlara gerekirse üye seçimi yapılacak.

İl Genel Meclis toplantılarının gümdemi halka da duyurulacak ve toplantılar halka açık olacak. Meclis başkanı veya üyelerden herhangi birinin gerekçeli teklifi üzerine kapalı oturum da yapılabilecek.

Meclis başkanı meclis çalışmalarında düzeni sağlamakla yükümlü olacak.

Meclis görüşmeleri tutanağa geçirilecek. Toplantılar meclisin kararıyla sesli veya görüntülü cihazlarla da kaydedilecek.

Meclisin almış olduğu kararların tam metni kararın kesinleştiği tarihten itibaren en geç 7 gün içinde belediye başkanı tarafından il merkezi belediyeler ile merkez ilçeye bağlı olan belediyelerde valiye, ilçe merkezi ve ilçeye bağlı belediyelerde kaymakama gönderilecek ve uygun araçlarla halka duyurulacak. Vali veya kaymakama gönderilmeyen kararlar yürürlüğe girmeyecek.

İl Özel İdaresi Kanunu uyarınca çıkarılan İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliği'ne göre, il genel meclisi de mahalli idareler seçim sonuçlarının ilanını izleyen beşinci gün en yaşlı üyenin başkanlığında kendiliğinden toplanacak. Toplantıda meclis başkanı, birinci ve ikinci başkanı ile en az 2 katip üye seçilecek. Toplantıda ayrıca encümen üye seçimi ile komisyonlara üye seçimi yapılacak.

İl genel meclisinde alınan kararların tam metni başkan tarafından en geç 5 gün içinde valiye gönderilecek. Valiye gönderilmeyen meclis kararları yürürlüğe girmeyecek. Vali, hukuka aykırı gördüğü kararları geliş tarihinden itibaren 7 gün içinde gerekçesini de belirterek yeniden görüşülmek üzere meclise iade edebilecek.

İl genel meclislerinde de belediye meclislerindeki gibi ihtisas ve denetim komisyonları oluşturulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber