Kavaklı: Kahvehaneler kıraathane olursa yazılı basının tirajı 1 milyon artar

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Basın Yayın Tekniği Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, internet karşısında sürekli tiraj kaybeden yazılı basında haftalık düşüşün toplamda yüz binlere ulaştığını belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2012 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kan kaybını önlemenin yollarından birisinin, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün mevcut yönetmeliğinin uygulanmasının temini olduğunu belirten Kavaklı, ?İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarında kahvehane, çay bahçesi, kır bahçesi ve benzeri umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde kitap ve gazete bulundurma zorunluluğu mevcut. Maalesef bu kural birçok yerde uygulanmıyor. Yönetmelik hükümleri uygulandığında kahvehaneler kıraathane olur, sadece İzmir'de gazeteler 20 binin üzerinde tiraj artışına kavuşur.? dedi.

Günlük gazetelerin ortalama sayfa sayısının 22'nin üzerinde ve büyük kısmının renkli olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, ?Bütün olumlu gelişmelere rağmen gazete tirajları sürekli düşüş içinde. Son gelinen noktada 4-4,5 milyon civarında. Eğer tedbir alınmazsa batıda birçok gazetenin başına gelen sonuç bizim için de kaçınılmaz olacak.? şeklinde konuştu. Kavaklı, kahvehanelere kitabın girmesinin yanında gazetelerin de hayat bulmasında cansuyu olacak yönetmeliğin işler hale gelmesiyle Türkiye'de bulunan Nisan 2010 tarihi itibarıyla 481 bin kahvehaneye alınacak gazetelerle ise asgari 1 milyon yeni tiraj kazanılacağını ifade etti.

İçişleri Bakanlığı'nın söz konusu yönetmeliğinde, ?Bu tür işyerlerinde vatandaşlarımızın genellikle toplu olarak eğlenmesi ve dinlenmesi söz konusu olduğu için belli esaslar dahilinde kültürel hizmetlere ulaşmanın temin edilmesi, dolayısıyla yönetmelikte öngörülen miktarda kitap ve gazete bulundurulmasına özen gösterilmesi...? isteniyor. Bu çerçevede temel esasları belirtilen yönetmeliğe göre ruhsata bağlanmış işyerinde bulundurulması gerekli kitap ve gazete sayıları şöyle sıralanıyor:

"a) Birinci sınıf kahvehaneler, çay bahçesi ve kır kahvesinde en az 100 farklı kitabın yer aldığı kitaplık bulunacak. Bu yerlerde ayrıca ikisi bölgesel veya yerel olmak üzere en az beş farklı günlük gazetenin,

b) İkinci sınıf kahvehanelerde en az 50 farklı kitabın yer aldığı kitaplık ve biri bölgesel veya yerel olmak üzere en az üç farklı günlük gazetenin,

c) Üçüncü sınıf kahvehanelerde en az 25 farklı kitabın yer aldığı kitaplık ve birisi bölgesel veya yerel olmak üzere en az iki adet günlük gazetenin bulundurulması ve buraya gelen vatandaşlarımızın hizmetine sunulması gerekmektedir."

Yönetmelikte ayrıca yetkili idarelerce ruhsata bağlanan işyerlerinde yapılacak denetimlerde, bu hususlara uyulup uyulmadığının kontrol edilmesi isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber