Ombudsmanlık için 3 isim...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2012 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

AK Parti, Türkiye'nin ilk ombdusmanı adayları arasında bulunan Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz'ı son elemeye kalan üç aday arasına bırakmadı. Bu kararda muhalefetin Yılmaz'a destek verip iktidar partisinin adayı olan Mehmet Nihat Ömeroğlu'nun seçilememe riskinin etkili olduğu öğrenildi.

TBMM Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Karma Komisyonu, kamu başdenetçisi aday adayı olarak eski Denizli Valisi Yavuz Erkmen, eski Yargıtay üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu ve emekli hakim Halime Nuray Turcan'ı belirledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başdanışmanlığını yürüten Yılmaz ise aday adayı olarak gösterilmedi.


TBMM Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Karma Komisyonu, kamu başdenetçisi aday adayı olarak Yavuz Erkmen, Mehmet Nihat Ömeroğlu ve Halime Nuray Turcan'ı belirledi. Komisyon, bu 3 ismi TBMM Genel Kurulu'na sunulmak üzere Meclis Başkanlığı'na bildirdi.

Komisyonda bugün yapılan oylamada ilk iki turda hiç bir aday yeterli oyu alamadı. Üçüncü turda komisyonun salt çoğunluğu ile Yavuz Erkmen 25, Mehmet Nihat Ömeroğlu 21 oy alarak Başdenetçi adayı oldular. Dördüncü turda ise Halime Nuray Turcan 18 oy alarak komisyonun belirlemesi gereken üç isimden biri oldu.

Komisyon, bu 3 ismi TBMM Genel Kurulu'na sunulmak üzere Meclis Başkanlığı'na bildirdi

-Seçim süreci-

TBMM Genel Kurulu, adayların Karma Komisyonca TBMM Başkanlığı'na bildirildiği tarihten itibaren 15 gün içinde, en geç 29 Kasım Perşembe günü başdenetçi seçimine başlayacak. Başdenetçi gizli oyla seçilecek.

Başdenetçi, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile seçilecek. Birinci oylamada bu çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci oylamaya geçilecek. İkinci oylamada da üye tamsayısının üçte iki çoğunluğunun oyu aranacak. Bu oylamada üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu sağlanamadığı takdirde üçüncü oylama yapılacak ve üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyunu alan aday seçilecek. Üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama olacak. Dördüncü oylamada karar yeter sayısı olmak şartıyla en fazla oy alan aday seçilmiş sayılacak.

Tüm oylamalar, aynı birleşimde yapılabilecek.

-Denetçi seçimi-

Denetçilerin seçimini ise karma komisyon yapacak. Karma Komisyon tarafından oluşturulan alt komisyon, yarın başvuruda bulunan aday adayları arasından, seçilecek denetçi sayısının üç katı kadar adayı (15) belirleyecek ve Komisyona sunacak.

Karma Komisyon, alt komisyonun 15 adayı belirlemesinden sonraki 15 gün içinde, en geç 29 Kasım Perşembe günü denetçi seçimlerini yapacak.

Başdenetçi ve denetçilerin seçimi tamamlanınca, Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmuş olacak. Başdenetçi, TBMM Genel Kurulu'nda, denetçiler ise Karma Komisyonda andiçerek görevlerine başlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber