Süt üreticisi bilgilendirildi, sütteki bakteri oranı 10 milyondan 200 bine düştü

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı köylerde bir gram çiğ sütteki bakteri oranı 5 yılda 10 milyondan 200 bine çekildi. Özel çiftliklerde ise bu oran Avrupa Birliği'nin(AB) 2012 yılı için belirlediği 100 bin standardına düşürüldü.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2012 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği(MASÜB) Başkanı Bilal Ay, 78 köyde bin 200 süt üreticisine sağlıklı süt sağımı ve muhafazası hakkında yaptıkları bilgilendirmenin semeresini aldıklarını söyledi. Plastik kapların sütte bakteri oranının çoğalmasını hızlandırdığını belirten Ay, köylerde sağılan sütün sağlıklı bir şekilde korunması için nikel krom kaplara sağılmasının zorunlu hale getirdiklerini kaydetti. Sağım öncesi ellerini dezenfekte edilmesi gerektiğini belirten Ay, süt kaplarının üstünün de açık bırakılmamasını gerektiğini söyledi.

Laboratuvarlarda günlük süt tahlili yaptıklarını belirten Ay, tahlil sonuçlarına göre geçmiş yıllarda sıklıkla karşılaştıkları sütün yağını alma ve su katma olaylarının yüzde 98 oranında önüne geçtiklerini ifade etti. Ay, sütün muhafazasıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Bölgemizde bulunan özel çiftliklerde sağım üniteleri olduğu için ineğin memesinden sağılan süt direk soğutma tankına aktarılıyor. Sağımda el değmediği için sütte bakteri oluşumu az oluyor. Özel çiftliklerde bir gram çiğ süt AB normuna uygun. Köylerde süt sağımı ve korunmasına yönelik yaptığımı çalışmalar meyvesini verdi. 5 yıl içinde 10 milyondan 200 bine düşürdük. Bu güzel bir rakam. Köylerden topladığımız sütü Yeniköy'de kurduğumuz 12 tonluk soğutma tankından muhafaza ediyoruz. Buda çiğ sütte bakteri oluşumunu önlüyor."

Ay, tahlil sonuçlarında sütün yağını alan ve su katan üreticilerin süt üreticisini önce uyardıklarını, uyarılara kulak asmayanların sütlerini almadıklarını kaydetti. Ay, çiğ sütte bakteri her 20 dakikada 2 katına çıktığı için sağım sonrası hızlı bir şekilde soğutma tankına bırakılmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Birol Tuncel, süt tahlil laboratuvarlarında günlük süt tahlili yaptıklarını ve sütün kalitesinin yüksek olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber