Bodrum'daki Pedesa antik kentine prestij yolu yapılacak

Muğla'nın Bodrum ilçesindeki en eski yerleşim alanlarından olan, aynı zamanda Karlar'ın ataları Lelegler'in yaşadığı Pedasa antik kentinin kültür turizmine kazandırılması kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konacık Belediyesi işbirliğiyle ?Antik Kent Prestij Yolu? çalışmaları başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2012 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pedasa'yı ziyaret ederek çalışmaları yerinde gözlemlediklerini belirten Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun, "Antik kentin ilk girişi olan yolun 1,5 kilometrelik kısmındaki çalışmalarımız, yaklaşık 20 gün önce başlamıştır. Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü ile kazı başkanımızın görüş ve önerileri doğrultusunda, kurul tarafından onaylanan projelerimize göre devam etmektedir. Pedasa antik kenti yolu, iki tarafında trenyolu traversleri olan, ahşap kaideleri olan ve ortasında granit küp taşının bulunduğu muhteşem bir yol olacak." dedi.

Kazı başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ise, "Pedasa kazılarının iki önemli hedefi var. Biri bilimsel araştırmalar, diğeri ise kültür turizmine kazandırmaktır. Yarımada genelindeki en eski bulgulara sahip Pedasa, çok özel bir yer. Amacımız burada bir açıkhava müzesi oluşturmak. Antik kentin kontrol altına alınması için bir giriş kapısı projesi bizim için çok önemliydi. Başkanımız Mehmet Tosun ile birlikte bu projeden yola çıkarak bir prestij yolu yapmaya karar verdik. Bu yol, Pedasa'nın girişinden başlayarak Athena Tapınağı'na kadar olan 1,5 kilometreyi kapsamaktadır." şeklinde konuştu.

Pedasa, kazıevi ve ziyaretçi merkezinin ulaşım yolları, ortalama 565 bin liraya mal olacak. Yaklaşık 5 bin 150 metrekare granit küp taş, giriş kapısı, enerji nakil hattı, trenyolu traversleri ve taş duvar çalışmaları yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber