4 kişinin yanarak can verdiği işyeri sahibine tahliye kararı

Eskişehir'de 6 ay önce meydana gelen ve 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlama sonrası tutuklanan işyeri sahibi Zafer Akansel, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2012 15:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

. Dosyayı kimya mühendisi, iş hukuku ve patlayıcı madde uzmanından oluşacak 3 kişilik bilirkişi heyeti inceleyerek netliğe kavuşturacak. Makine imalatı için kiralandığı, ruhsatı olmadığı tespit edilen atölyede uygunsuz iş ekipmanlarıyla kimyasal madde üretilirken patlamanın meydana geldiği belirlenmişti.

Teksan Sanayi Bölgesi, Oto Tamirciler Sitesi'nde Zafer Akansel isimli şahsa ait atölyede, 22 Haziran 2012'de patlama meydana geldi. Patlamanın ardından atölyede yangın çıktı ve 4 işçi yanarak hayatını kaybetti. 4 kişinin cenazeleri, yapılan DNA testlerinin ardından yakınlarına teslim edilerek toprağa verildi. Ölen işçilerden birinin SGK güvencesinin olmadığı belirlendi. Olay sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ekiplerinin yaptığı incelemelerde de ilginç bulgulara rastlandı. 4 kişinin yanarak can verdiği makine üretme atölyesinde, ruhsatsız ve uygun olmayan iş ekipmanlarıyla patlayıcı madde üretildiği, patlamanın da bu yüzden meydana geldiği tespit edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise olay sonrası yaptığı açıklamada, "Olayın meydana geldiği yer makine imali için açılmış. Ama patlayıcı imal ediyor. Resmiyette diyor ki 'Ben burada makine imal edeceğim'; ama ürettiği şeye bakıyorsunuz patlayıcı." şeklinde konuşmuştu. Odunpazarı Belediyesi'nin olaydan 38 gün önce yaptığı denetimlerde ise burada işyeri olmadığının tespit edildiği belirtilmişti. Oto Tamirciler Sitesi Kooperatif Başkanı Adnan Karamanlı'da olay sonrası yaptığı açıklamada, "Makine imalatı yapılacak diye tutmuş ama patos diye tabir edilen patlayıcı madde imal ediliyormuş. 20 gün önce faaliyete başlamış ancak açma ruhsatı yok. Belediyeye müracaat etmemiş.'' diye konuşmuştu.

Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında, patlamanın olduğu işyerinin sahibi Zafer Akansel ile çalışanları K.T., C.S. ve V.Ç. polis nezaretinde adliyeye sevk edildi. Nöbetçi mahkemeye çıkarılan işyeri sahibi Akansel, tutuklandı. Diğer şüpheliler, C.S., K.T. ve V.Ç. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Ardından savcılık tarafından iddianame hazırlanmış ve söz konusu işyeri sahibi Akansel hakkında, 'yaralama ve kaza ile ölüme sebebiyet vermek suçundan' hakkında Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Patlama sonucunda 4 kişinin ölümüne neden olmakla suçlanan tutuklu sanık Zafer Akansel ile tutuksuz Yusuf Vasfi Özalp'in yargılanmalarına bugün devam edildi.

OLAYI, 3 KİŞİLİK BİLİRKİŞİ AYDINLATACAK

Hakkındaki iddiaları kabul etmeyen tutuklu sanık Akansel, işyerinde patlayıcı madde üretiminin yapılmadığını, olay günü kent dışında olduğunu söyledi. Olaydan dolayı üzgün olduğunu belirten Akansel, tahliyesini istedi. Mahkeme, mevcut delil durumunu değerlendirerek, oy çokluğuyla iş yeri sahibi tutuklu sanık Akansel'in tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verdi. 6 aydır tutuklu bulanan sanık Akansel, bundan sonra tutuksuz olarak yargılanacak. Ayrıca mahkeme, dosyanın kimya mühendisi, iş hukuku ve patlayıcı madde uzmanından oluşacak 3 kişilik bilirkişi heyetine iletilmesini kararlaştırdı.

İŞYERİ SAHİBİNE GENÇ GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLÜ VERİLMİŞTİ

4 kişinin yanarak can verdiği atölyenin sahibi Zafer Akansel'e geçtiğimiz yıl Eskişehir'in ileri teknoloji en genç girişimci ödülü verilmişti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kurulan ve Eskişehir Sanayi Odası (ESO) koordinatörlüğünde çalışmalarını sürdüren Genç Girişimciler Kurulu'nun 2011 yılında işadamı Akansel'i 1. Genç Girişimciler Zirvesi içerisinde 'İleri teknoloji yılın en genç girişimcisi' seçmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber