Bursa Büyükşehir Belediyesi HES kuruluyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ), hidroelektrik santrali (HES) kuracak. BUSKİ genel kurul toplantısında enerji şirketi kurulmasına ilişkin karar meclisten onay aldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2012 18:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Böylece kendi enerjisini üretecek olan BUSKİ, elektrik faturalarındaki israfı da engellemeyi hedefliyor. HES'in ihalesinin tamamlandığını açıklayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ?Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya devam edeceğiz.? diye konuştu.

BUSKİ Genel Kurul toplantısı tarihi Büyükşehir Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hidro-elektrik santralinin Dobruca Arıtma Tesisleri'ne kuracaklarını belirterek, şu bilgileri verdi: ?500 megavatlık ilk HES tesisinin ihalesi BUSKİ Genel Müdürlüğü'nde yapıldı. 550 günde tamamlanması planlanan HES'in dışa bağımlı santrallerin aksine sıfır maliyetle elektrik üretecek. 3 milyon TL'ye mal olması planlanan HES'in tamamlanmasının ardından BUSKİ elektrik faturalarında da düşüş yaşayacak. BUSKİ, buradan elde ettiği elektrik enerjisini TEİAŞ'a satacak. İhaleyi 2 milyon 64 bin 100 TL'lik en uygun teklifle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı iştiraklerinden Türkiye Elektromekanik Sanayi Genel Müdürlüğü (TEMSAN) kazandı. 500 KW/S üretim kapasiteli HES, arıtmadan çıkan su ile çalışacak ve kurumun elektrik ihtiyacını maliyetsiz karşılayacak. Bursa'da yenilebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi açısından örnek projeler gerçekleştirmeye gayret gösteriyoruz. Ana izole hattındaki suların doğal hareketlerinden faydalanmayı hedefledik. Buradaki suyun potansiyel enerjisiyle birlikte hidroelektrik santralini kurup üretimlere geçelim istiyoruz. Bizim bölgedeki akarsularımızla ilgili çalışmalarımız var. Metan gazından elektrik üretimine başlıyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde Enerji Bakanımız Taner Yıldız'ın katılımıyla bu metan gazı tesisinin de açılışını yapacağız. Böylece belediyemiz önemli bir gelir elde edecek.?

Altepe, rüzgar santralleri kurulmasına yönelik çalışmaların da sürdüğüne dikkat çekerek, konuyla ilgili ihaleye çıkma hazırlığı yaptıklarını kaydetti. Altepe şöyle devam etti: ?Bunun da ihalesine çıkacağız. Gemlik ve Mudanya bölgesinde rüzgar enerjisi kurmayı istiyoruz. Yenilebilir enerjileri kullanma açısından büyükşehir belediyesi örnek çalışmaları yapmış oluyor. Hedefimiz bu tür çalışmaların önünü açmaktır. Bu tür örnekleri de göstereceğiz. Biz bunların yapılması gerektiği için gerçekleştiriyoruz. Dünyanın gündeminde bunlar var.?

BUSKİ Genel Kurulu toplantısında CHP'liler derelerden yayılan pis kokulara dikkat çekti. Eleştirileri cevaplandıran Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, fabrikaların derelere akıttığı atıklarla ilgili yetki karmaşası yaşandığını öne sürdü. Altepe, ?Bu konuda ciddi yaptırımlar yapmak istiyoruz. Şimdiden sonra bunları hızlandırmalıyız. Bu konular gündeme geldiği zaman akla sadece BUSKİ ve büyükşehir geliyor. İnşallah çevre konularında da tek yetkili ve sorumlu biz oluruz. Haliç'i İstanbul Büyükşehir temizliyor. Yani bunlar yerel yönetimler ve belediyelerle olması gerek.? diye konuştu.

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı da fabrikaların derelere yaptığı deşarjla ilgili yetkili olmadıklarının altını çizdi. Çetinavcı şunları kaydetti: ?Denetim yetkisi bizde olmadığı için sıkıntı yaşıyoruz. Firmaların derelere yapılan deşarjlarını biz denetleyemiyoruz. Yasa elimizi kolumuzu bağlıyor. Onların denetlenmesi çevre ve şehircilik müdürlüğü yetkisinde. Derelere yapılan fabrika atıklarının deşarjlarının BUSKİ tarafından denetlenmesini istiyoruz. Her fabrikanın çıkışına uzaktan algılayacak cihazlar yerleştireceğiz. Bakanlık açıklamaları var. Bu atık sularının daha adaletli ve sağlıklı alınması bakımından fabrika çıkışlarına debi metre koyacağız. Ne kadar atık su boşalttığın anlayacağız. Kendilerine göre deşarj yapma imkanlarını da ortadan kaldıracağız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber