Elbistan Belediyesi 400 evde baca temizliği yaptı

Elbistan Belediyesi Zabıta Müdürü Bahadır Özen, kış dönemi ile birlikte kurdukları baca temizleme ekibinin 400 evde baca temizliği yaptığını belirtti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2012 23:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elbistan Belediyesi'nin bu hizmeti 2 yıldan beri sürdürdüğünü ifade eden Özen, bir telefonla evlerin bacalarının ücretsiz olarak temizlendiğini söyledi.

Hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla kurdukları ekibin önemli bir görevi yerine getirdiğini kaydeden Özen, ?Geçtiğimiz haftalarda ilçemizi ziyaret eden Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Hasan Bey'in de ifade ettiği gibi Elbistan'daki hava kirliliğinin ana sebebi kalorifer kazanlarındaki fanlardır. Kalorifer kazanlarındaki fanların kaldırılmasıyla ilgili tüm apartmanlarımıza resmi yazıyı yazdık. Vatandaşlarımızdan bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Ayrıca emniyet müdürlüğümüzle, çevre il müdürlüğümüz ile yapmış olduğumuz denetimler devam ediyor. Şu ana kadar herhangi bir problem görülmedi? dedi.

Fanların hava kirliliğine neden olduğu gibi kömürün de fazla tüketilmesinin en büyük nedenlerinden biri olduğunu ifade eden Özen, ?Özellikle bizim Elbistan halkından istediğimiz kalorifer kazanlarındaki fanların kaldırılmasıdır. Fanlar kaldırıldığı takdirde hava kirliliğinin yüzde 60 oranında azalacağını tahmin ediyoruz. Bunun yanında kömür daha iyi yanacak, ısı kaybı olmayacak ve kömürden yüzde 30 tasarruf sağlanacak? diye konuştu.

Özen, baca temizlik ekibinin günlük 8 evde temizlik yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

?Gerek elle gerekse de makineyle baca temizliği yapıyoruz. Bacalar temizlenmediği zaman, baca dumanı tam çekmemekte ve kömürde tam anlam da yanmamaktadır. Kömür tam olarak yanmadığı için yeterli ısıyı vermiyor ve böylelikle kömür tüketimi artıyor. Bunun yanında temizlenmeyen bacalar hava kirliliğine neden oluyor. O nedenle tüm vatandaşlarımızdan bacalarını temizletmesini istiyoruz. Elbistan Belediyesi olarak kurduğumuz baca temizleme ekibi baca temizliğini ücretsiz yapmakta ve bacasını temizletmek isteyen vatandaşlarımızın 153 Zabıta ile 110 İtfaiye telefonlarını aramaları yeterli olacaktır. Burada özellikle dikkat etmemiz gereken husus şudur. Kalorifer kazanlarının borularının bacaya direkt bağlanması gerekmektedir. Genelde kalorifer kazanları yan bırakıldığı için bacaya bağlantısı dirsekle yapılıyor. Kalorifer kazanlarının boruları bacaya dirsek olmadan direk bağlandığı zaman kesinlikle fana ihtiyaç yoktur. 2 yıl önce kurduğumuz baca temizleme ekibimiz, bu kış döneminde bugüne kadar 400 evin bacasını temizledi ve bundan sonra bu işini devam ettirecek. Bacasını temizletmek isteyen vatandaşımızın bir telefon etmeleri yeterli olacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber