Ertuğrul Günay:Belediye, Ayakapı Hamamı'nı kamulaştırabilir

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, özel mülkiyette olan ve çürümeye yüz tutmuş Mimar Sinan'ın eseri Ayakapı Hamamı için bakanlık olarak yapabilecekleri fazla bir şey olmadığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2012 17:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Günay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin eserle ilgili kamulaştırma kararı alabileceğini belirtti.

Ertuğrul Günay, Cihan Haber Ajansı (CİHAN)'nın gündeme getirdiği, çürümeye yüz tutmuş olan Ayakapı Hamamı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Balat'ta, II. Selim'in eşi Nurbanı Hatun tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan, tek parti döneminde özel mülkiyet haline getirilen ve günümüzde ise kereste deposu olarak kullanılan hamam hakkında konuşan Günay, ?Ne yazık ki geçmişte önemli birçok tarihi esere sonraki dönemlerde özel tapular çıkartılmış. Bir kısmı kamunun ihmali belki. Bir kısmı da bazı yurttaşların ve tapu işlemlerini sürdüren kamu mekanizmalarının özensizliği. Biz bazı surların üzerinden, bazı tarihi mekanların üzerinden özel mülkiyeti çıkartmaya çalışıyoruz. Bu alan tabii bizim mülkiyetimiz olmadığı için bakanlık olarak yapabileceğimiz fazla bir şey olamaz. Ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi hemen bir kamulaştırma kararı alabilir. Ve o mekanın restorasyonu için biz, özel idare, belediye bir çalışma başlatabiliriz.? diye konuştu.

?MİMAR SİNAN TÜRBESİ ETEKLERİNDEKİ ÇİRKİN YAPILARIN KALDIRILMASINI İSTEDİM'

Çok sayıda tarihi mekanın yenilenmesi için uğraştıklarını aktaran Günay, bazı yerlerde gerekli işbirliklerini yapabildiklerini, bazı yerlerde ise yapamadıklarının dile gelirdi. Mimar Sinan'ın önemli bir şahsiyet olduğunu vurgulayan Günay, ?Mimar Sinan, bizim topraklarımızdan dünyaya çıkmış bir dahi, büyük bir mimar olarak kabul edilen emsalsiz isimlerden birisi. Dünya çapında büyük eserler gerçekleştirmiş ve kendisi mütevazi kimliğinin bir işareti, simgesi olarak Süleymaniye'nin hemen altında küçücük bir türbede yatıyor. Türbenin hemen eteğinde de birkaç beton çirkin yapı var. Defaten ilgililerden bu yapıları kaldırmaları, kamulaştırılması ricasında bulundum. Bekliyorum hala sonucunu.? ifadelerini kullandı.

'SINIRLI BÜTÇE YÜZÜNDEN UYKULARIM KAÇIYOR'

?Tarihimize sahip çıkmamız için daha yapmamız gereken çok şey var.? diyen Günay, geçmiş yıllarda inanılmaz özensizlikler yapıldığını söyledi. Günay sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarihi mekanların üzerinde özel mülkiyet var. Bakanlığımızın bütçesi ne yazık ki yüzde yarım civarında. Bu sıkıntımı, bu sorunumu sayın başbakana ve ilgili arkadaşlara anlatmaya çalışıyorum. Ama bütün Türkiye tarihi eserlerle ilgili, turizmin tanıtımıyla ilgili, eski eserlerin kurtarılması ve yeni müzelerin ilgili bizden bir imdat bekliyor. Bu sınırlı bütçeyle hepsine yetişmemiz mümkün değil. Onun için inanın bazen uykularım kaçıyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber