Bakan Çelik, ÖSS kılavuzunun dağıtımına ilişkin olarak ilgili genelgeyi imzalamayabileceğini ima etti ve Kanunen birdeğişiklik yapılması halinde YÖK'ün buna uymak zorunda olduğunu belirtti.

Haber Giriş : 02 Kasım 2003 12:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan Çelik, ÖSS kılavuzunun dağıtımına ilişkin olarak ilgili genelgeyi imzalamayabileceğini ima etti ve Kanunen birdeğişiklik yapılması halinde YÖK'ün buna uymak zorunda olduğunu belirtti.

YÖK'ün imam hatip değişikliğini beklemeden ÖSS kılavuzlarını basma kararı, Milli Eğitim Bakanı Çelik'i kızdırdı. Çelik, genelgeyi imzalamayabileceğini söyleyerek rest çekti. YÖK Başkanı Prof. Gürüz ise engelleme durumunda dava açacaklarını söyledi.

YÖK taslağı ve imam hatip tasarısının ardından Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz arasında şimdi de ?kılavuz kavgası' patlak verdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan ile 3. Ankara Kitap ve Sanat Fuarı'nın açılışına katılan Çelik, YÖK Genel Kurulu'nun imam hatiplerle ilgili değişikliği beklemeden üniversite sınav kılavuzlarını basma kararına tepki gösterdi. Bu kılavuzların okullarda ancak altında bakan olarak imzasının bulunduğu bir genelgeyle dağıtılabileceğine dikkat çeken Çelik, ??Ben bu genelgeyi imzalamazsam bu kılavuzlar ne okullara dağıtılabilir ne de öğrencilere teslim edilebilir'' dedi. Çelik ayrıca, kılavuzların basımından sonra gerçekleştirilecek herhangi bir yasal düzenlemenin uygulama zorunluluğu bulunduğuna da işaret etti. Çelik, hükümetin bu konuda hazırladığı tasarının Meclis'te bulunduğuna da dikkat çekerek, ??Bu değişiklik, sınav tarihi olan haziran öncesinde gerçekleştiğinde YÖK bunu uygulamak zorunda'' diye konuştu. Çelik ayrıca, halen kılavuzlarda adaylara duyurulan ibareye de işaret ederek, ??Kılavuzların dağıtılmasından sonra yapılacak yasal değişiklikleriyle ilgili hükümlerin yürürlüğe konulması hakkı saklıdır'' maddesinin konulmasının zorunlu olduğunu söyledi.

HUKUK DEVLETİ

Çelik'in sözlerini değerlendirirken, ??Medeni bir ülkedeyiz. Sayın Bakan'ın böyle birşey söylediğine inanmak istemiyorum'' diyerek karşı çıkan Gürüz ise ??Eğer söylediyse, burası hukuk devleti'' uyarısında bulundu. Gürüz, Milli Eğitim Bakanı olarak Çelik'in, kılavuzların dağıtımını önleyecek hiçbir yetkisi bulunmadığını bildirerek, ??İmzalamam dediği, okullara ?işinizi iyi yapın, yardım edin' genelgesidir. Sayın Bakan sadece engelleme yapabilir'' dedi ve şunları ekledi:

YETKİ BİZDE

ÖSS kılavuzlarını biz basar, okullara biz gönderir, biz toplarız. Okullar bu dağıtımı yapmak zorundalar. Burada bakanın hiçbir yetkisi yoktur. Sadece genelge yayımlar. Bu da yardım genelgesidir. Hukukta yeri vardır, yıllardır yapılagelmektedir, teamüldür. Yayımlamazsa da herhangi bir engel değildir.

ENGELLERSE SORUMLU

Takvim de dağıtım da normal seyrinde işler. Eğer bu genelgeyi yayımlamazsa, çıkacak her türlü engellemeden, yaşanacak zorluklardan dolayı sorumlu olur. Hiç kimsenin, 1.5-2 milyon gencin istikbaliyle oynamaya hakkı yoktur. Vebal alır. Engellerse kanun önünde sorumlu olur, tazminat davalarıyla karşı karşıya kalır.

DAVA AÇARIZ

Kılavuzların adaylara iletilmesini engelleyen kişi bakan da olsa, okul yönetimi de olsa dava açarız. Çünkü bakanın bu konudaki görevi yardımcı olmaktır. Bunu engellerse de mahkemeler önünde sorumlu olur.
Hurriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber