Bu kadarı da 'YÖK' yani!

Haber Giriş : 13 Ekim 2005 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

15 yeni üniversitenin kurulmasıyla ilgili yasa taslağı için YÖK'ten Milli Eğitim Bakanlığı'na polemik yaratacak şok cevap: "Yeni üniversiteler kurulsun, ama atanacak rektörlerini hükümet seçmesin"

Yeni üniversitelerin kurulmasını onaylayan YÖK, bu defa üniversitelere atanacak "kurucu rektörler" ile ilgili polemik yaratacak bir görüş öne sürdü. İçeriğini sadece Yeni Şafak'ın öğrendiği YÖK raporunda "Kurucu rektörleri hükümet seçmesin" görüşü ortaya atıldı. YÖK'ün 15 yeni üniversite kurulmasıyla ilgili görüşünü içeren rapor, Milli Eğitim Bakanlığı'na ulaştı. Kamuoyuna açıklanmayan raporda YÖK, yeni üniversitelere atanacak "kurucu rektörler" ile ilgili 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na "ters düşen" bir atama yöntemi önerdi.
YÖK'ten gelen bu öneriyle şok yaşayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek çözüm yolu arayacak.

Listedeki 15 yeni üniversitenin, başka üniversitelere bağlı fakülte ve yüksekokulların biraraya getirilerek oluşturulduğuna dikkat çeken YÖK "Yeni üniversiteler yola sıfırdan başlamıyor. Yani yeni fakülte ve yüksekokulların kurulmasıyla değil, bazı fakülte ve yüksekokulların üniversite çatısı altına toplanmasıyla oluşturuluyor. Dolayısıyla 'kurucu rektör' ataması bu üniversiteler için geçerli değil!" görüşünü savundu.

Rektörleri hükümet seçmesin!

YÖK, bu görüşten yola çıkarak yeni üniversitelerin rektörlerinin hükümet tarafından seçilemeyeceğini de iddia etti. Oysa 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na göre yeni kurulan devlet üniversite ve yüksek teknoloji enstitülerinin kurucu rektörleri, Milli Eğitim Bakanı ve Başbakanın önereceği 3 isim arasından Cumhurbaşkanı'nca 2 yıllığına atanıyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber