Trafik mağdurlarını anma günü

Trafik Mağdurları'nı Anma Günü bu yıl Cevahir Alışveriş Merkezi önünde gerçekleştirildi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 18 Kasım 2012 18:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anma gününe katılanlar trafik kazasında kaybettikleri yakınları anısına kaldırıma rengarenk menekşeler bıraktı. Trafik kazalarına dikkat çekmeyi amaçlayan organizasyon her Kasım ayının 3. Pazar günü gerçekleştiriliyor.

Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonu (FEVR) tarafından 1993 yılından itibaren düzenlenmeye başlanan Trafik Mağdurları'nı Anma Günü'nde konuşan Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği Genel Sektereti Yeşim Ayöz, amaçlarının trafik kazalarına dikkat çekmek olduğunu söyledi.

Yeşim Ayöz, şöyle konuştu:

"29 saniyede bir trafik çarpışmasının meydana geldiği bir ülkede yaşıyoruz. Trafik çarpışmaları, ülkemizin büyük ve göz ardı edilen sorunu. Her gün yollarda yaklaşık 25 kişi hayatını kaybediyor, 500 kişi yaralanıyor ve bu yaralanmaların sonucu da 25 kişi her gün kalıcı sakat olarak hayatına devam ediyor. Bu ülkede yılda 10.000 kişi yollarda hayatını kaybediyor. Çok büyük bir rakam bu ve biz her yıl olduğu gibi bu yıl da gözardı ettik. Biz yine hatırlamıyoruz ve unutuyoruz. Sakın unutmayın, hepimizin başına gelebilir ve siz yoldan geçenlere sorsam mutlaka bir yakınınızı trafik çarpışması sonucu kaybettiğinizi söyleyeceksiniz. Ama unutmayın lütfen bu kayıplarınızı, ve her zaman için hatırlayın, bir anlık dikkatsizlik ve sorumsuzluk sonucu meydana gelen bu çarpışmaların yarattığı travma bir ömür boyu sürüyor. ve biliyor musunuz trafik çarpışmalarında yaşamını yitiren her 100 kişiden 26'sının bir çocuk olduğunu? ve 9 yaşın altında olduğunu? Sizden dileğimiz,"Lütfen her yıl kasım ayının 3. pazarı, trafik terörüne kurban gidenleri hiç olmazsa bir gün için hatırlayın ve bu terörün durması için desteğinizi esirgemeyin! Ulusça çok değerli insanlarımızı kaybetmeye devam ediyoruz. Cezalar caydırıcı olmalı, herkes kurallara uymalı, uymayanları uyarmalı ve sadece kendimizi değil, etrafımızdakileri de düşünerek kayıpları azaltmalıyız. Çarpıp kaçmak bir kaza değil, bilinçli olarak bir insanın yaşam hakkına kast etmektir."

HER 29 SANİYEDE BİR TRAFİK KAZASI OLUYOR, KAZALARDA ÖLENLERİN YÜZDE 26'SI ÇOCUK

Ney dinletisi eşliğinde gerçekleştirilen organizasyon kapsamında bilgilendirici panoların yanısıra el broşürleri de dağıtıldı. Verilen bazı bilgiler şöyle:

Dünya genelinde her yıl 1.3 Milyon insan, trafik çarpışmaları sonucu yollarda hayatını kaybediyor. Ülkemizde ise her yıl, resmi olmayan rakamlara göre 10.000 kişi trafik çarpışmalarının kurbanı oluyor.

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) rakamlarına göre 2020 yılında trafik çarpışmaları dünya genelinde yüzde 67 artacak. Dünya genelinde ölüm nedenleri içinde 2007 yılında 9. sırada olan Trafik Çarpışmaları, 2030 yılında 5. sıraya yükselecek. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre dünya genelinde yaralanma sonucu ölümlerde Trafik Çarpışmalarının oranı yüzde 23.

Resmi rakamlara göre günlük kaza sayısı 2.886. Son 10 yılda gerçekleşen kazaların resmi maddi kaybı 10 Milyar TL.

Türkiye'de resmi rakamların bildirdiğine göre her 29 saniyede bir trafik kazası meydana geliyor. Bu trafik kazaların yüzde 14.7'sinde bir çocuğuk hayatını kaybediyor.

Trafik kazalarından ölenlerin yüzde 26'sı çocuk.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber