Türkiye'deki 300 binden fazla asansörün çoğu risk altında

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2012 23:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Makine mühendisi ve enerji uzmanı Güngör Kaya, ülke genelinde asansör kullanımı her geçen gün artmasına rağmen denetimlerin yeterli seviyede olmadığını ifade etti. Son bir yılda asansör kazalarında büyük bir artışın söz konusu olduğunu vurgulayarak, "Ülkemizde 300 binin üzerinde asansörün büyük bölümü risk altındadır. Araştırmalarda ortaya çıkan sonuca göre gün içinde milyonlarca insanın kullandığı asansörlerde denetimler yetersizdir." dedi.

Ülke genelinde yaşanan ve ölümcül sonuçlara sebebiyet veren asansör kazalarının vahim durumu bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Kaya, "Daha fazla can kaybı olmaması için tedbirler bir an önce alınmalıdır. Binalarında, işyerlerinde asansör bulunan vatandaşlarımız, yasal sorumlulukları olan bakım ve kontrollerini mutlaka yaptırmalı, yerel yönetimler konusunda uzman personelle denetimleri arttırmalı, periyodik kontrolleri yapılmayan asansörler hakkında işlem yaparak olumsuzlukları ortadan kaldırmalıdır." şeklinde konuştu. Gerekli şartları sağlanmayan asansörlerde meydana gelen ölümcül kazaların gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Güngör Kaya, "Kaza yaşanan asansörlerin çoğunun ruhsatsız olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca standarta uygun montaj yapılmaması, her ne sebeple olursa olsun bakım adı altında güvenlik donanımlarının devre dışı bırakılması, konfor şartlarının sağlanamaması, yetkisiz kişilerce montaj ve bakım çalışmaları yapılması da can kayıplarına yol açabilen kazalara sebep olmaktadır. Bu durumun önüne geçebilmek için yerel yönetimler ve ilgili bakanlıkların, denetimlerini en kısa zamanda koordineli olarak arttırarak, piyasada çantacı ve merdivenaltı tabir edilen yetkisiz firmaların çalışmalarını engellemesi gerekmektedir." dedi.

Bu konuda belediyelere ve bina yöneticilerine büyük görev düştüğünün altını çizen Kaya, "5 Kasım 2011 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile bina yöneticisine, binada bulunan asansörlerin yılda en az bir kere bakım ve kontrolünü yaptırması, belediyelere de bunu denetleme sorumluluğu verilmiştir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber