Balıkesir'in 150 yıllık eğitim tarihi fotoğraflarla sergileniyor

Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uzun süren bir çalışmanın ardından düzenlenen fotoğraf sergisinde, eğitimin 150 yıllık geçmişi 150 fotoğrafla anlatılıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2012 14:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle açılan "Dünden Bugüne Balıkesir'de Eğitim" adlı sergi, 20-25 Kasım 2012 arasında Yaylada Avm'de ziyaret edilebilecek.

Sergisinin açılış törenine Vali Ahmet Turhan, Belediye Başkanı İsmail Ok, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Aydın, İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü İlhan Aslan, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Törende konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Aydın, bu fotoğraf sergisinin Balıkesir'de bir ilk olduğunu belirterek, uzun süren çalışmanın ardından şehrin eğitim hafızasını biraraya getirdiklerini söyledi. Müdürlüğe bağlı ar-ge biriminde görevli Tuncay Okay tarafından il merkezi ve ilçelerdeki okulların arşivlerinin tarandığını ve internetteki fotoğrafların toplandığını anlatan Aydın, "İlk defa Balıkesir'de, eğitimin geçmişiyle ilgili bir arşiv oluşturuldu. Bu çalışmayı bu yüzden çok önemsiyoruz. Balıkesir, eğitim tarihi açısından oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Fotoğraf sergimizde bu geçmişe şahit olacaksınız. Şu anda 150 adet fotoğraf sergileniyor, 1800'lü yıllara ait fotoğraflar da bulunuyor." dedi. Çalışmalar neticesinde elerinde 550 adet fotoğraf toplandığı bilgisini veren İbrahim Aydın, "24 Kasım Öğretmenler Günü'nde, Salih Tozan Kültür Merkezi'nde hepsini sergileyeceğiz. Bu tür çalışmaların, ilerleyen günlerde artarak devam etmesini diliyorum. Emeği geçen personelimize teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Vali Turhan ise, "Bu sergi, geçmişten günümüze eğitimin Türkiye'de hangi aşamaya geldiğini görmek açısından çok önemli. Özellikle FATİH projesi, teknolojiyi eğitimde kullanmanın son noktası. Birçok gelişmiş Avrupa ülkesine de örnek olmuş bir proje. Bu kapsamda geldiğimiz noktayla geçmişi değerlendirme açısından anlamlı bir sergi. Geçmişte dahi eğitimde düzen, tertip ve güzellik varmış. İnşallah Balıkesir'in ileriki dönemlerde eğitimde daha iyi noktalara geleceğini ümit ediyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

1914 ve 1915 yıllarına ait Balıkesir Lisesi sınıf geçme çizelgesinin yer aldığı tablo, serginin en çok ilgi çeken eserleri arasında. Serginin sorumlusu Okay, Çanakkale Savaşları sırasında 1914-1916 yılları arasında Balıkesir Lisesi'nde okuyan ve gönüllü olarak cepheye giden öğrencilerden hiçbirisinin geriye dönmediğini söyledi. Listede yer alan tek öğrencininse başka bir yerden hava değişimi için nakille geldiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber