Asırlık Süleyman Paşa Camii onarıma alınıyor

Edirne'de Osmanlı'nın önemli tarihi yapılarından biri olan Süleyman Paşa Camii onarıma alınıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2012 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

II. Beyazıt döneminde vezirlerinden Süleyman Paşa tarafından yapıldığı araştırmacılar tarafından kabul edilen 522 yıllık camii aynı zamanda Süleymaniye olarak da biliniyor.

Bostanpazarı mevkii Tunca Nehri kenarında geniş bir arazi üzerinde kurulan asırlık cami, kare planına sahip ve üzeri kubbe ile örtülüdür. İki adet kapısı bulunan Süleyman Paşa Camii'nin önünde 3 adet son cemaat yeri bulunuyor.

Zaman içerisinde meydana gelen depremlerin ardından caminin kuzey cephesinin sol kenarında bulunan minaresinin sadece kaide kısmı günümüze ulaşabildi. Mimari tarzı ve boyutlarıyla Osmanlı mimarisinin önemli yapılarından biri olan Süleyman Paşa Camii, 1751 yılında meydana gelen depremde ağır hasar gördü. 1754 yılından onarımdan geçirilen cami son onarımını ise 1953 yılında gördü.

Geçen zaman içerisinde yıpranan Süleyman Paşa Camisi'nin ihtişamlı günlerine dönmesi için Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2011 yılı Haziran ayında yeniden proje ihalesi yapılan caminin çalışma planı Koruma Kurulu tarafından onaylandı.

Projenin onaylanmasından sonra ihaleye çıkıldı. 30 Ekim'de yapılan ihalede yasal sürecin tamamlanmasıyla sözleşme imzalanarak yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hayati Binler, kendi dışındaki bazı etkenlerden dolayı uzun süre gündemlerinde kalan Süleymaniye Camii'nde onarım aşamasına geldiklerini söyledi. Binler, ?2005 yılında onarım planına aldıkları camide bu camimizde, yüklenicinin projeyi tamamlayamaması, projenin ikinci defa ihale edilmesi, kurul onayı derken kontrolü elimizde olmayan uzun bir süreç yaşadık. Ama nihayet geçtiğimiz pazartesi günü yüklenici firma ile sözleşmeyi imzaladık ve onarıma başlıyoruz. Çalışmaların 2014 yılının Ağustos ayında tamamlanmasını hedefliyoruz. Onarım kapsamında caminin tamamı elden geçecek. Yıkık minaresi, bina güçlendirmesi, son cemaat mahalli, kalem işleri, çevre düzenlemesi başta olmak üzere eserin tümünde çalışmalar yapmayı planlıyoruz.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber