İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hastanelerdeki özel güvenliğe silah yetkisi geliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2012 21:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Özel güvenlik hizmetlerine dair 5188 sayılı yasada yapılacak değişiklik ile hastanelerde çalışan özel güvenliğin silah kullanabilmesi ve bu personele ek eğitim verilmesi öngörülüyor. Mevcut mevzuat özel güvenlik görevlilerinin silahla çalışmasına müsaade etmiyor.

TBMM Sağlık Çalışanlarına Yönelik Artan Şiddet Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, EGM Özel Güvenlik Hizmetleri Şube Müdürü Mehmet Sarıbuva ve EGM Polis Merkezleri ve Suç Önleme Şube Müdürü Ali Kaya'yı dinledi.

EGM Özel Güvenlik Hizmetleri Şube Müdürü Mehmet Sarıbuva komisyonda yaptığı sunumda, Türkiye'de bin 285 özel güvenlik şirketi bulunduğunu, fiilen çalışan özel güvenlik sayısının ise 263 bin 199 olduğunu açıkladı. Özel güvenlik eğitim kurumlarınca 100 ile 120 saat arasında bir eğitim verildiğini aktaran Sarıbuva, bu eğitimlerde ?Özel Güvenlik Hukuku ve Kişi Hakları', ?Güvenlik Tedbirleri', ?Güvenlik Sistemi ve Cihazları', ?Temel İlk Yardım', ?Yangın Güvenliği ve Tabi Felaketlerde Müdahale Tarzı', ?Uyuşturucu Madde Bilgileri', ?Etkili İletişim', ?Kalabalık Yönetimi', ?Kişi Koruma', ?Özel Güvenlik?Genel Kolluk İlişkileri', ?Silah Bilgisi ve Atış dersleri' verildiğini belirtti.

?ACİLLERDEKİ ÖZEL GÜVENLİK PERSONELİNE BOY ŞARTI GETİRİLEBİLİR.?

Şiddetin azaltılması için bazı önerilerde de bulunan Sarıbuva fiziki yapının, karşı tarafın psikolojisini de etkileyeceğini belirterek, ?İhale aşamasında acil servislerde özel güvenlik görevlilerinin boyunun 1,75 ya da 1.85'in altında olamaz diye şartlar konulabilir.? önerisinde bulundu. Sarıbuva, özel güvenlik personelinin hasta ve hasta yakınlarıyla etkili iletişim kurabilmeleri için hizmet içi eğitimden geçirilebileceğini belirterek, ?Panik butonu uygulaması geliştirilerek devam ettirilebilir. Risk analizleri yapılarak nerelerde ne tür özel güvenlik görevlisi çalıştırılacağı belirlenebilir. Hizmet alınan kurumlarda özel güvenlik görevlilerini kontrol edebilir.? diye konuştu

HASTANELERDEKİ ÖZEL GÜVENLİĞE ALAN EĞİTİMİ

Sarıbuva, sunumunun ardından komisyon üyelerinin sorularını cevapladı. Alan eğitimleri ile ilgili şu ana kadar hiçbir hastaneden kendilerine bir müracaat gelmediğini söyleyen Sarıbuva, bununla birlikte bir çalışma yürütüldüğünü aktardı. Özel güvenlik hizmetlerine dair 5188 Sayılı yasada yapılacak değişiklik taslağında hastanede çalışacak özel güvenlik görevlilerine ayrı bir alan eğitiminin öngörüldüğünü söyledi.

Özel güvenlik görevlilerinin mevzuata göre hastanelerde silahla çalışamadığını hatırlatan Sarıbuva, taslağa hastanelerin bazı yerleri haricinde silahlı çalışmaya müsaade edecek bir düzenlemenin de konulduğunu ifade etti. Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı kurulduğu bilgisini veren Sarıbuva, başkanlığın gelecek yılın başında faaliyete geçeceğini belirtti.

?HASTANE, TEK BİR POLİS İLE 24 SAAT KONTROL ALTINDA TUTULAMAZ?

EGM Polis Merkezleri ve Suç Önleme Şube Müdürü Ali Kaya ise hastane irtibat görevlisi olarak görev yapan polisin, bir olay meydana gelmesi halinde ilk müdahalede bulunarak gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını temin etmekle yetkili olduğunu kaydetti. Çoğu polis merkezinde bir vardiya süreci içinde görevli personel sayısının irtibat görevlisi ve koruma hizmeti veren personel de dahil 10-15 olduğuna dikkat çeken Kaya, ?Bu Polis Merkezi görev sahasında tam teşekküllü birden fazla hastane bulunması ve diğer nokta görevi yürüten yerler dikkate alındığında bir vardiya süresi içinde 5 -6 personeli sadece nokta görevlisi olarak istihdam etmek gerekmektedir. Çok kısıtlı insan sayısı ile güvenlik hizmetlerinin sunulduğu dikkate alındığında sadece tam teşekküllü ve acil müdahale birimlerine yoğun hasta girişi olan ilk müdahalenin yapıldığı hastanelerde hastane nokta görevlisi personel görevlendirilebilmektedir. Günlük 10 bin ile 50 bin arasında kişinin hizmet aldığı bu büyük hastanelerimizde şiddet olaylarını önlemede görevli nokta polislerinin ifa edecekleri görevlerin sınırlı kalacağı ve bu personelin çok geniş bir mekansal alanda hizmet sunan bu sağlık kurumlarını, güvenlik yönünde en küçük mekansal alana kadar her zaman kontrol altında bulundurmasının mümkün olmayacağı açıktır.? şeklinde konuştu.

Yoğun insan trafiğinin hastanede görev yapan tek bir nokta görevlisi polis ile 24 saat kontrol altında tutulmasının mümkün olmadığını dile getiren Kaya, ?Hastane nokta görevlisi personelimiz daha çok meydana gelen ve ortaya çıkan müessif olaylar nedeniyle kişilerin intikal ettiği büyük hastanelerde ve acil müdahale birimlerinde gelen adli olayları tespit etmek ve suç soruşturması yürüten birimlere iletmek üzere görev yapmaktadır.? dedi. Kaya üniversite hastaneleri dahil, Türkiye genelinde 392 hastanede polis noktası bulunduğu bilgisini paylaştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber